Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Áram a szarvasmarhatelepről

2010.11.23.
A kínai tehenészetek irdatlan mennyiségű melléktermékét hatalmas biogáz feldolgozók alakítják elektromossággá és műtrágyává

A Kínában lendületes növekedésnek indult tejágazat sajnos szignifikáns részt vállal az üvegházhatású gázok kibocsátásában. Az ország észak-keleti részén működő Huishan tehenészet azonban nemrég a világ eddigi legnagyobb - fermentálódó tehén trágyából származó metángáz hasznosítására képes - energiatermelő rendszerét telepítette.

Kínában nincs nagy hagyománya a tejfogyasztásnak, azonban a csökkenő járulékos költségeknek és az agresszív marketingnek köszönhetően jelentős változások látszanak e téren. A Huishan farm új rendszerének köszönhetően a metán, ami egyébként 23-szor veszélyesebb üvegházhatású gáz a szén-dioxidnál, nem kerülhet az atmoszférába. A berendezésnek köszönhetően kevesebb hulladékkal és szaggal kell számolni, ugyanakkor hasznos szerves műtrágya előállítására lehetőség nyílik, ami hatékonyabban és biztonságosabban alkalmazható a hígtrágyánál.

A Huishan-hoz telepített rendszer tízszer akkora, mint a hagyományos, trágyából elektromosságot előállító eszközök, ugyanakkor sokkal gazdaságosabb azoknál. A metánt, mint energiaforrást egyébként csak korlátozott mennyiségben hasznosítják a világon, ami leginkább az alkalmazhatóságához kapcsolódó magas beruházási költségeknek, a megvalósíthatósági modellek hiányának és a szűkös állami támogatási rendszernek köszönhető. A gáz-generátorok szállítója, a GE azonban bízik benne, hogy ez a technológia egyfajta demonstrációként szolgál majd a jövőre nézve.

jendacher_ge_tehen

A Huishan az ország egyik legnagyobb tehenészete – havonta 3000 tehenet importál Ausztráliából, hogy folyamatosan fenntartsa 250.000 darabos állományát. Az új installáció 60.000 tehén végtermékét hasznosítva 5,6 MW teljesítményt produkál – elegendő mennyiséget 3500 átlagos amerikai típusú családi ház ellátásához (és jóval több kínai ház ellátásához, melyek nagyságrendekkel kevesebb energiát fogyasztanak). A biogáz-rendszerek egyébként általában néhány száz kilowatt energiát képesek előállítani, az eddigi legnagyobb eszköz 2 megawattot produkált. A Huishan gazdaság 20 millió köbméter biogázt fog hasznosítani, melynek 60 százaléka metán.

A biogáz hasznosításának technológiája nem újkeletű találmány. Legegyszerűbb változatában egy zárt emésztőben anaerob organizmusok bontják le a trágyát, aminek során metán keletkezik. A gázt aztán egy csövön keresztül kiszívják, és világításhoz, főzéshez alkalmazzák. A kínai kormány szerint milliónyi kisebb farmon megtalálhatók az ilyen egyszerű házi-rendszerek.

A biogázból elektromos energiát előállítani persze komplikált feladat, hiszen a gáz alkotói, mint például a hidrogén-szulfid, korrozív anyagok. Katalitikus hidrogénezéssel történő kéntelenítési eljárással azonban a hidrogén-szulfid leválasztható – a generátorok így már akadálytalanul képesek a gáz égetésével elektromos energiát előállítani. A GE Huishan-hoz telepített Jenbacher rendszere pontosan alkalmazkodik a biogáz sűrűségéhez és speciális bevonattal rendelkezik, mely védelmet nyújt az esetlegesen fennmaradó korróziós hatások ellen.  


Forrás: www.technologyreview.com 

Varga Balázs

Cikk értékelése: 
Szerző: Varga Balázs

Hozzászólások

Nem elfelejtendő tény, hogy ezeket a gépeket Ausztriában gyártják, de hazánkban, mi több a lakhelyem határában szerelik össze... :-)

A gázmotorhoz képest hatékonyab rendszerek is vannak a metán illetve akár a szilárd biomasza közvetlen hasznosítására. Erre keresek lelkes partnereket. stefanov.mail@gmail.com

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A legnagyobb nap- és szélenergiát hasznosító erőművet 2014-ben tervezik üzembe helyezni.
A műszaki óriás szereti a tengeri energia kiszámíthatóságát – amelyet akár „évszázadokra előre is ki lehet számítani.”
A makói palagázból hévíz hozzáadásával metanol üzemanyag állítható elő energiafüggőségünket mérsékelve.
A Lichtblick vállalat egyre több Volkswagen gyártású otthoni erőműblokkot helyez üzembe Németországban.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?