Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Áram a szarvasmarhatelepről

2010.11.23.
A kínai tehenészetek irdatlan mennyiségű melléktermékét hatalmas biogáz feldolgozók alakítják elektromossággá és műtrágyává

A Kínában lendületes növekedésnek indult tejágazat sajnos szignifikáns részt vállal az üvegházhatású gázok kibocsátásában. Az ország észak-keleti részén működő Huishan tehenészet azonban nemrég a világ eddigi legnagyobb - fermentálódó tehén trágyából származó metángáz hasznosítására képes - energiatermelő rendszerét telepítette.

Kínában nincs nagy hagyománya a tejfogyasztásnak, azonban a csökkenő járulékos költségeknek és az agresszív marketingnek köszönhetően jelentős változások látszanak e téren. A Huishan farm új rendszerének köszönhetően a metán, ami egyébként 23-szor veszélyesebb üvegházhatású gáz a szén-dioxidnál, nem kerülhet az atmoszférába. A berendezésnek köszönhetően kevesebb hulladékkal és szaggal kell számolni, ugyanakkor hasznos szerves műtrágya előállítására lehetőség nyílik, ami hatékonyabban és biztonságosabban alkalmazható a hígtrágyánál.

A Huishan-hoz telepített rendszer tízszer akkora, mint a hagyományos, trágyából elektromosságot előállító eszközök, ugyanakkor sokkal gazdaságosabb azoknál. A metánt, mint energiaforrást egyébként csak korlátozott mennyiségben hasznosítják a világon, ami leginkább az alkalmazhatóságához kapcsolódó magas beruházási költségeknek, a megvalósíthatósági modellek hiányának és a szűkös állami támogatási rendszernek köszönhető. A gáz-generátorok szállítója, a GE azonban bízik benne, hogy ez a technológia egyfajta demonstrációként szolgál majd a jövőre nézve.

jendacher_ge_tehen

A Huishan az ország egyik legnagyobb tehenészete – havonta 3000 tehenet importál Ausztráliából, hogy folyamatosan fenntartsa 250.000 darabos állományát. Az új installáció 60.000 tehén végtermékét hasznosítva 5,6 MW teljesítményt produkál – elegendő mennyiséget 3500 átlagos amerikai típusú családi ház ellátásához (és jóval több kínai ház ellátásához, melyek nagyságrendekkel kevesebb energiát fogyasztanak). A biogáz-rendszerek egyébként általában néhány száz kilowatt energiát képesek előállítani, az eddigi legnagyobb eszköz 2 megawattot produkált. A Huishan gazdaság 20 millió köbméter biogázt fog hasznosítani, melynek 60 százaléka metán.

A biogáz hasznosításának technológiája nem újkeletű találmány. Legegyszerűbb változatában egy zárt emésztőben anaerob organizmusok bontják le a trágyát, aminek során metán keletkezik. A gázt aztán egy csövön keresztül kiszívják, és világításhoz, főzéshez alkalmazzák. A kínai kormány szerint milliónyi kisebb farmon megtalálhatók az ilyen egyszerű házi-rendszerek.

A biogázból elektromos energiát előállítani persze komplikált feladat, hiszen a gáz alkotói, mint például a hidrogén-szulfid, korrozív anyagok. Katalitikus hidrogénezéssel történő kéntelenítési eljárással azonban a hidrogén-szulfid leválasztható – a generátorok így már akadálytalanul képesek a gáz égetésével elektromos energiát előállítani. A GE Huishan-hoz telepített Jenbacher rendszere pontosan alkalmazkodik a biogáz sűrűségéhez és speciális bevonattal rendelkezik, mely védelmet nyújt az esetlegesen fennmaradó korróziós hatások ellen.  


Forrás: www.technologyreview.com 

Varga Balázs

Cikk értékelése: 
Szerző: Varga Balázs

Hozzászólások

Nem elfelejtendő tény, hogy ezeket a gépeket Ausztriában gyártják, de hazánkban, mi több a lakhelyem határában szerelik össze... :-)

A gázmotorhoz képest hatékonyab rendszerek is vannak a metán illetve akár a szilárd biomasza közvetlen hasznosítására. Erre keresek lelkes partnereket. stefanov.mail@gmail.com

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Brightsource 370 megawattos, Las Vegas mellett épülő létesítménye kezd formát ölteni,&nbsp;igaz a naphőerőművek jövője sokkal homályosabb.
Karbamid alapú üzemanyagcellák is beszállhatnak az energiaversenybe
A termoelektromos tulajdonságú fémes alapanyagokból nyomtatott szerkezetek generátorként is szolgálhatnak.
Szupravezető mágneses energiatároló készül megawattórás kapacitással.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások