Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Áttörés a HIV/AIDS kezelésben

2011.09.27.
A T sejteket megváltoztató technika fertőzött emberekben csökkenti a vírus mennyiségét.

A világon először mutatták ki, hogy az egyik sejt alapú HIV/AIDS terápia csökkentheti a vírus mennyiségét a már fertőzött emberekben. Az áttörést – amely nagy hír volt azon kutatók számára, akik több évtizede küszködnek, hogy vakcinát vagy sejtalapú HIV terápiát hozzanak létre – szeptember 18-án jelentették be az 51. Antimikrobás Hatóanyag és Kemoterápiai Tudományos Konferencián, Chicago-ban. Egészen eddig a dátumig a HIV fertőzöttek számára az egyetlen kezelési lehetőség a „multidrogok” egyeduralma volt, amely ugyan meghosszabbítja az életet, de soha nem semmisíti meg a vírust.

A kaliforniai székhelyű Sangamo BioSciences azt állítja, hogy felfedezett egy módszert arra vonatkozóan, hogyan lehet megvédeni a T sejteket – amelyeket a HIV elsőként támad meg – így azok tovább tudnak élni és folytathatják a harcot. A módszer azzal jár, hogy ideiglenesen megszakítják a páciens antiretrovirális kezelését és CD4 receptorokat hordozó T sejteket távolítanak el. Ez a felületi fehérje az az átjáró, amelyen keresztül a vírus be tud hatolni magába a sejtbe. A T sejteket cink-ujj nukleázzal vegyítik; ezt az enzimet arra használják, hogy eltávolítsák a CD4 társ receptorának a génjét, a CCR5-öt. Ezt követően, a sejteket végül visszajuttatják a páciens szervezetébe. A tanulmány megfigyelései szerint miután a kezelt sejtek visszakerülnek, ugyanúgy, továbbra is fennmaradnak és utaznak a testben, mint a normál T sejtek.

A Sangamo általi megközelítés azon a megfigyelésen alapszik, hogy egyes embereknek természetesen előforduló mutáció van a CCR5 génjükben, és ez megvédi őket a HIV-től. Az emberek általában minden génről két másolattal rendelkeznek. Kiderült, hogy azokat az egyéneket, akiknek mindkét CCR5 génjükben megtalálható ez a mutáció, egyszerűen nem tudják megfertőzni a HIV gyakori törzsei. Azokban az emberekben, akiknek az ún. Delta-32 mutáció található a gén egyik másolatában, a fertőzés csak ritkán jut el az AIDS-ig. Az amerikai populáció kb. 1%-a hordozza ezt a hasznos mutációt, amely egyes kutatók szerint már egyenesen a Fekete Halál elleni védelemmé nőtte ki magát.

Korábbi bizonyítékok is fellelhetőek arra vonatkozóan, hogy a CCR5-negatív sejtek segíteni tudják az AIDS-es betegeket. 2007-ben egy amerikai, AIDS-es és rákbeteg férfin – a rák kezeléseként – csontvelő átültetést hajtottak végre egy olyan donorból, aki történetesen CCR5 mutációval rendelkezett. A férfi kigyógyult az AIDS-ből és a rákból egyaránt. A Sangamo módszere ezzel szemben a páciens saját sejtjeit kezeli, így jelentősen kisebb a kockázat, mint átültetések esetén.

 „Az adatok nagyon lelkesítőek” – mondta Edward Lanphier, a Sangamo alapítója és vezérigazgatója. „Látjuk a statisztikailag jelentős összefüggést a kezelés és a vírusterhelés csökkentése között. Ez egy nagy lépés a célunk felé, hogy kifejlesszünk egy olyan gyógymódot, amely funkcionálisan megszünteti a fertőzést.” Lanphier úgy képzeli, hogy egy nap majd nem kell az AIDS-es pácienseknek agresszív retrovirális terápiáknak alávetniük magukat, hiszen a vírusuk ellenőrzés alatt áll – vagy akár teljesen észrevehetetlen, mint ahogy ez az egyik CCR5 génmutációs esetben meg is történt.

A Sangamo-val kapcsolatban nem álló szakértők és klinikai vizsgálataik egyaránt alátámasztják azt, hogy az eredmény lenyűgöző, de megkérdőjelezik azt a vélekedést, miszerint az új módszer valóban funkcionális gyógymóddá is fejlődhetne. Gerhard Bauer, a Kaliforniai Egyetem társprofesszora és a Regeneratív Gyógymódok Egyetemének laboratóriumi igazgatója szerint „ez egy nagy lépés előre, demonstrálja azt, hogyan lehet a modifikált T sejtek segítségével csökkenteni a vírusterhelést. Ezt még soha, semmilyen cég nem tette meg, úgyhogy 100%-osan gratulálok nekik.” Ugyanakkor, Bauer azt is hozzátette, hogy „nem annyira biztos”, hogy a cég valóban létre tud hozni egy funkcionális gyógymódot. „A T sejtek sem élnek örökké” – hívta fel a figyelmet.

 „Ez nagyon biztató” – mondta Ellen Feigal, a Regeneratív Gyógymódok Kaliforniai Főiskolájának kutatás-fejlesztési alelnöke – „és segítő bizonyítékokat szolgáltat egy általunk finanszírozott kutatás számára is, amely a munkát a következő szintre emeli.” Ez, a szintén Kaliforniában folyó kutatás célja, hogy a pácienseket folyamatosan el tudja látni a HIV-ellenálló T sejtekkel. A módszer a páciens vérképző őssejtjeinek módosítását irányozza elő, amelyek elő tudják állítani az összes további T sejtet, illetve makrofágokat és dendritikus sejteket is, amelyek szintén a HIV célpontjaként szolgálnak.

A Sangamo szintén kutatja az őssejtek modifikációjában rejlő lehetőségeket, de a cég nem foglal állást a tekintetben, hogy a módosított őssejtekre valóban szükség lesz-e, vagy egyáltalán jobbak-e, mint a T sejtek. Geoff Nichol, a Sangamo kereskedelemért felelős vezetője szerint a „T sejteknek van egy nagyon tartósnak mondható részhalmaza, amelyek sok-sok éven át élnek és emlékeznek arra, hogy mi ellen is érkeztek eredetileg. Valójában a rendelkezésre álló adatok miatt érezzük magunkat egy kicsikét makacsnak.”

A Sangamo hírei „tudományos szempontból valóban nagyon érdekesek”, vélelmezte Warner Greene is, a kaliforniai Gladstone Institute igazgatója. „De – hívta fel a figyelmet Greene – egyik sejtterápiás gyógymód sem praktikus megközelítés a HIV/AIDS kezelésére, legyen az T sejtes vagy akár őssejtes, hiszen 10 új fertőzésből 7 bizony a fejlődő világban történik meg. Igazából egy olyan megoldásra van szükség, amelyet a HIV fertőzöttek milliói ugyanúgy tudnak részesülni, és nem csak az a néhány szerencsés, aki meg tud fizetni egy sejtterápiás kezelést.”

Forrás: www.technologyreview.com

Püski László

Cikk értékelése: 
Szerző: Püski László

Hozzászólások

Lots of specialists claim that business loans aid a lot of people to live their own way, just because they are able to feel free to buy needed stuff. Moreover, some banks offer secured loan for different persons.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az arany nanorészecskéket kontrasztanyagként és terapeutikumként kombinálva lehet alkalmazni.
A szívátültetésre várakozó betegek életét mentheti meg az a szívpumpa, amelyik egy időre helyettesíti a szív működését, amíg implantációra alkalmas szív adódik.
Láthatóvá teszi a vér áramlását a testben
Átalakíthatja a géntechnológiát, pontosan "célzó", irányított génterápiát eredményezhet az a felfedezés, amelyet a Science című tekintélyes tudományos folyóiratban tett közzé Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetem kutatója francia és ausztrál kutatótársaival közösen.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások