Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 01. 17. - 12:38Gregoryloads

Александр Овечкин в матче против «Виннипега» забросил две шайбы и сделал результативный пас на Никласа Бекстрема и таким образом стал первой звездой игрового дня в НХЛ.
http://www.alt.kp.ru/daily/26603/3619231/

2017. 01. 17. - 11:43VovanEn

IP-регистраторы с РоЕ-коммутаторами Комбинированные решения в большинстве случаев разрабатываются для малых и средних систем безопасности. Удобство применения PoE-коммутаторов, совмещенных с регистраторами, заключается в том, что монтаж и запуск такой системы значительно упрощается.

Életkor becslés arcfelismeréssel

2012.04.10.
A Face.com szolgáltatása majdnem olyan jól becsüli meg a fotón látható személyek életkorát, mint mi magunk, emberek.

Becsült életkor: A valóságban Alec Baldwin 53 éves, tehát a becsült tartomány helyes. A színészek és modellek életkorát a Face.com rendszere is gyakran becsüli kevesebbre. (Face.com)

Napjainkra hozzászoktunk a gondolathoz, hogy a legtöbb online olvasott dolgot – ahogy a Facebook hozzászólásokat és a személyes e-maileket is – egy szoftver figyeli és igyekszik releváns hirdetéseket elhelyezni. Az online hirdető cégek azonban hamarosan elkezdhetik a weblapon megjelenő fotókon szereplő emberek életkora alapján is célozni hirdetéseiket.

Mindez a Face.com kezdeményezésének köszönhető. Az oldal jelenleg is kínál olyan szolgáltatást, amivel a weblapok vagy a programok meg tudják számolni a fotókon az emberi arcok számát, meg tudják határozni a nemüket és akár ismert személyeket is képesek beazonosítani. A kibővítésre kerülő program ezentúl a fotókon szereplő emberek életkorát is meg fogja tudni becsülni. Hirdetési hálózatok, webes és mobil vállalatok már most tervbe vették használatát.

„Ön elküldi nekünk az arcképes fotót, mi pedig visszaküldjük a személy becsült életkorát,” mondja Gil Hersch, a tel-avivi székhelyű Face.com vezérigazgatója és társalapítója. Egy szoftver segítségével lehet igénybe venni a szolgáltatást, ami elküldi a képeket és fogadja az elemzés eredményét. Az eredmény tartalmazza magát a becsült életkort, egy alsó és egy felső becslési küszöböt, valamint egy megbízhatósági pontszámot. Egy bemutató oldalon meg lehet nézni, hogy milyen információk alapján kalkulál a program.

„Számos ügyfelünk érdeklődött, hogy kormeghatározással szeretne kibővíteni különböző szolgáltatásokat,” magyarázza Hersch. „A reklámszolgáltatás egy ezek közül.” Azt mondja, reklámcégek jelenleg is használják a nemiséget megállapító szolgáltatást annak meghatározására, hogy egy adott fotó mellett milyen hirdetést célszerű megjeleníteni. Bizonyos típusú fotók azonban kihívást jelentenek a kormegállapítás során. „A női sztárok például fiatalabbnak mutatkoznak koruknál” mondja Hersch, „ez azonban összhangban van azzal, ahogy az emberek is meg szokták tippelni valaki életkorát, hiszen éppen az alapján terveztük meg magát a rendszert is.”

A Face.com technológiája valószínűleg soha nem lesz olyan jó a kormeghatározásban, mint mi magunk, de Hersch szerint sok esetben már a megközelítő életkor is elég hasznos tud lenni. „A marketingesek 90 százaléka egyébként is tartományokban gondolkodik,” teszi hozzá Hersch. „A pontosság javításának egyik lehetséges módja az, hogy megtanítjuk a rendszert bizonyos fényviszonyok felismerésére, amelyek befolyásolással bírnak a kor megbecslésekor,” mondja Hersch. A felülről érkező erős fény, például, kiemeli a szemek körüli árnyékokat, ez pedig ahhoz vezethet, hogy idősebbnek vélünk egy személyt, mint amilyen valójában.

„Úgy gondolom, hogy ez óriási lehetőséget rejt magában a tartalmi reklámozás terén, hiszen megfelelő hirdetéseket tudunk megjelentetni a felhasználók adott kategóriájában,” mondja Qiang Yang, a Hongkongi Tudományos és Technológiai Egyetem professzora. Yang korábban kidolgozta egy módját annak, hogyan lehet az alapján megjelentetni hirdetéseket, hogy mit ábrázolnak az éppen megtekintett oldalon található képek. „Ha ezeket a tulajdonságokat párosítjuk az oldal szöveges tulajdonságaival, akkor egy egészen jó képet kapunk a személyről [aki nézi az oldalt],” mondja Yang. „Ha ez egy tinédzser lány, akkor más hirdetéseket fogunk megjelentetni, mint egy középkorú férfi esetében.” Az arcfelismerő technológia gyakran vet fel adatvédelmi aggályokat, bár a Facebook-on már alapfelszereltség, hiszen megkönnyíti a barátok megjelölését a fotókon, valamint fotómenedzser szoftverek is használják, például a Google Picasa és az Apple iPhoto. Hersch szerint az általa kínált szolgáltatás egyszerűen lehetővé teszi a weboldalak és a mobil alkalmazások számára, hogy többet nyújtsanak a felhasználóknak. „Ez plusz értéket merít a fotókból,” mondja Hersch. „Mi csupán olyan adatokat hozunk a felszínre, amelyek egyébként is ott vannak, csak eddig nem álltak rendelkezésre.”

Az idegeneket párosító video-chat oldalak operátorai is érdeklődtek a kormegállapítás lehetősége iránt, mondja Hersch. Ők eddig is használták a Face.com szolgáltatását, mint egyfajta plusz biztonsági funkciót annak leellenőrzésére, hogy az emberek valóban saját magukról mutatnak videót. „Gyakorlatilag más csevegőkkel próbálják összehozni az embert, és a kormegállapítás ebben csakis segíteni tud,” mondja Hersch.

Jelenleg kb. 45,000 regisztrált szoftverfejlesztő használja a Face.com-ot, ami Hersch szerint havonta „néhány milliárd” fotót vizsgál meg.

A Face.com kormeghatározó szolgáltatása egy több százezer képből álló gyűjteményből merítette tudását, amelyeket emberek jelöltek meg aszerint, hogy hány évesnek becsülik a fotón látható egyént. A szoftver becslései nagyjából 90%-ban szoktak egyezni az emberek általi becslésekkel, ámbár a fotókon szereplő emberek valós korához képest idáig nem készült kimutatás.

Forrás: www.technologyreview.com

Püski László

Cikk értékelése: 
Szerző: Püski László

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Kapcsolódó cikkek

Bemutatták az első, kizárólag fénnyel üzemelő kamerahálózatot
Új szuperszámítógépet állítanak üzembe Németországban, a SuperMUC nemcsak a legnagyobb teljesítményű berendezés lesz Európában, hanem az első a világon, amelynek hűtését vízzel oldják meg.
Az ultraérzékeny eszköz azonnal felismeri a veszélyes anyagokat
Az Osram amerikai leányvállalata kifejlesztett egy új energiatakarékos izzót, amely végre a hagyományos technológiák fényerejével is felveszi a versenyt.

Friss hírek

A nagyvárosok divatosak. Évről évre nő azok száma, akik a jobb karrierlehetőségek és a magasabb életszínvonal reményében vidékről egy metropoliszba költöznek.