Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

"Öngyógyító" akkumulátor

2013.11.19.
A Stanford Egyetem és a SLAC Laboratórium kutatói kifejlesztenek egy öngyógyító mechanizmust, amivel megnövelhető az új akkuk élettartama.

A most kapható akkumulátorok viszonylag kevés energiát tudnak elraktározni, ami korlátozza az elektromos autók, napelemek és okostelefonok teljesítményét. A lítiumion akkuk egyik lehetséges továbbfejlesztési módja az lenne, ha szilíciumelektródákat használnánk bennük. A félvezető anyag töltés közben nagyon sok energiát tud elraktározni.


Sajnos a szilícium nem eléggé ellenálló, mert a térfogata töltés közben megnő, majd az elektronok leadása után összezsugorodik. A méret állandó változása miatt repedések keletkeznek a szilícium felületén, és az elektróda végül olyan töredezett lesz, hogy egyáltalán nem tud többé elektronokat tárolni. A Stanford Egyetem és a SLAC Laboratórium kutatói ezért eltökélték, hogy kifejlesztenek egy öngyógyító mechanizmust, amivel megnövelhető az új akkuk élettartama.

        

Találtak is a kutatók egy kiváló öngyógyító polimert, amit más laboratóriumokban robotok mesterséges bőreként alkalmaznak. A szilíciumra applikált anyag a többi polimerhez képest könnyebben széttöredezik, tehát ezen is repedések keletkeznek, amikor a szilíciumelektróda kitágul. Csakhogy a zsugorodás során a polimerben újra kötések keletkeznek, és ezáltal a eltűnnek róla a repedések.

Még bőven van mit fejleszteni az öngyógyító polimeren, mert a kutatócsoport elektródája száz töltési ciklus után elvesztette az elektrontárolási képességét. Ahhoz azonban, hogy valóban használni tudják az elektródát, a telefonokban körülbelül ötszáz, az autókban pedig háromezer töltési ciklust kell kibírni.

Forrás: www.utajovobe.eu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Röntgenmikroszkóp valós időben mutatja meg a töltés és merülés közbeni elektróda részecskéket
A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói különléges mellénnyel álltak elő. Speciális szenzorok révén a cselekménynek megfelelő ingerekkel bombázza az olvasót.
Egy új alkalmazás segítségével az Android alapú okostelefonok tartózkodási helye már az energiafelhasználásuk alapján is megállapítható.
A pirit nanokristályok az áram nagy kapacitású és gazdaságos közbenső tárolását teszik lehetővé

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?