Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Önszabályozó biodízelreaktor

2012.04.23.
Génmódosított baktériumok megháromszorozzák a biodízelgyártás termelékenységét

A Berkeley California Egyetemen olyan újfajta baktériumokat fejlesztettek ki, amelyek képesek érzékelni és genetikailag szabályozni a bennük lezajló folyamatokat. Végeredményben a baktériumok háromszor annyi biodízelt állítanának elő, mint az eddigi kísérleti mikroorganizmusok. A kutatók bíznak benne, hogy a technika a bio energiahordozót néhány éven belül annyira olcsóvá teheti, hogy az a fosszilis üzemanyagokkal is felveheti a versenyt. Eredményeiket a Nature szakfolyóiratban tették közzé.

A bioüzemanyag gyártás egyik problémája, hogy a különböző biológiai prekurzorok nem mindig a megfelelő arányban állnak rendelkezésre. Jay Keasling professzor kollégáival ezért olyan designer baktériumokat fejlesztett, amelyek egyfajta biológiai érzékelővel rendelkeznek. Ezek képesek szabályozni a géneket a sejtek által felvett anyagok mennyisége alapján. A kutatók ehhez egy genetikailag módosított E. coli törzset bővítettek ki, amely a biodízelt két biológiai építőelemből – zsírsavakból és etanolból – állítja elő. A baktérium törzs életében előfordulhat, hogy az egyik prekurzorból túl sokat állít elő, ami alacsonyabb hatásfokhoz vezet és akár veszélyes is lehet. „Hiányzik a genetikai egyensúly” – mondta Keasling. „A sejtek elpazarolják a forrásokat, amikor az egyik prekurzort erőteljesebben gyártják.” Ez megbonthatja a sejtkultúra stabilitását is.

Keasling és csapatának új mikroorganizmusai egy a természetben előforduló érzékelő képességet használnak, amely többek között a sejt belső zsírsavmennyiségre reagál és a hozzá kapcsolódó folyamatokat képes genetikailag szabályozni. Ezáltal a baktériumok anyagcseréje kiegyensúlyozottabban zajlik, egyik prekurzort sem gyártják túlzott mértékben. Ezen kívül a sejtkultúra stabilabb, mert a sejteknek nincs meg a lehetőségük, hogy tovább növekedjenek. Az önszabályozás a biodízel mennyiségét az elméletileg elérhető maximum 28%-ára emelte, amely háromszoros növekedést jelent a kiindulási baktériumokhoz képest.

Annak ellenére, hogy a termelékenység növekedése jelentős, még nem lehet megmondani, hogy az eljárással mikor készülhet kereskedelmi forgalomban is kapható bioüzemanyag. „Több probléma is van, köztük egy további anyagcsere egyensúlyzavar, amit még meg kell oldanunk” – mondta Keasling. Ezen kívül a kísérleti kultúrákat még nem tesztelték az ipari gyártás számára elengedhetetlen millió literes méretarányokban.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Fotoszintézishez optimalizált fénydiódákkal spórolhatnak a növénytermesztők.
A radioaktív termoelektromos generátorok üzemanyagának, a plutónium-238 újragyártása szükséges a Naprendszert elhagyó újabb űrszondák számára.
A Toronto Egyetemen dolgozó kutatócsapat újfajta kétrétegű napelem cellát fejlesztett fényelnyelő nanorészecskékből, amely a jövő többrétegű napelemeinek alapja lehet.
A legnagyobb nap- és szélenergiát hasznosító erőművet 2014-ben tervezik üzembe helyezni.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?