Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 02. 22. - 13:12Majjomkácska

Eltelt 7 év, és semmi sem lett a projektből. 

2017. 01. 25. - 14:54Ainu

Ide rosszul került, az eredeti szöveg (amit valamiért sosem linkelnek itt pontosan) szerint "extremely low temperature of about 1 degree above absolute zero". Magyarul fordítási hiba. (Ilyenek, sajnos, gyakrabban előfordulnak itt.)

2017. 01. 25. - 10:52Tylla

Most tényleg az van leírva a cikkbe amit olvastam:

"lehűtik az antiprotonokat az abszolút nulla alá egy fokkal"

Én emlékszem rosszul tanulmányaimra és/vagy ez valamilyen új tudományos áttörés eredménye? :)

Jelenlegi hely

A kolibri szárnyaira kalibrált szélturbina

2017.01.25.
Ez az új, csapkodó szélturbina technológia Tunéziából forradalmi áttörést jelent a mechanika területén.

A tudósoknak egészen a közelmúltig csupán korlátozott lehetőségeik voltak, hogy alkalmazzák az emberi és az állati mozgás tanulmányozása során megszerzett tudást a Tyer Wind szerint.

A szélenergia ágazatban ez a korlát meglehetősen egyszerű és viszonylag kevéssé hatékony turbinák kifejlesztéséhez vezetett. A 3D-s Aouini kinematikát felhasználva, amit Anis Aouini dolgozott ki, egy egyedülálló szélturbinát fejlesztettek ki az egyetlen madár mozgásának mintájára, amely képes egy helyben tartósan lebegve repülni, és ez a kolibri.

 


A Tyer Wind mérnökei leutánozták azt a mechanizmust, amely lehetővé teszi a kolibri számára, hogy egy helyben lebegjen. Két függőleges tengelyen helyezkedik el a szénszálból készült kettő darab szárny, melyek egyenként 1,6 méter hosszúak, amelyek a kinetikus szélenergiát emissziómentes villamos energiává alakítják át. A két szárny összesen 3,56 négyzetméter légfelületen mozog és az előzetes névleges teljesítménye 1 kW.

 Hassine Labaied, a Tyer Wind partnere és társalapítója elmondta, hogy a turbina sikeresen utánozza a kolibri mozgását, valamint az alábbi videóban látható kísérleti gépet jelenleg Tunéziában tesztelik. A társaság azt mondja, hogy a hatásfok, az aerodinamikai viselkedés és az anyag ellenállás kezdeti vizsgálatai biztatóak, és miután elegendő ideig tanulmányozták a szerkezetet, a kapott adatokat nyilvánosságra hozzák.

 

Forrás: www.ujvilagtudat.blogspot.hu
 

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egyre több szélkereket telepítenek szélsőséges éghajlatú területre. Hogy a berendezések a jéghidegben is megbízhatóan működjenek, a gyártóknak mindent be kell vetniük.
Az elmúlt év során 8 új tengerparti szélfarmot csatlakoztattak az európai hálózathoz, 199 új turbinával és összesen 577 MW kapacitással, ami a 2008-ban újonnan létesített 373 MW-hoz képest 54%-os növekedést jelent.
Az eredetileg a repülőgépszárnyak felhajtóerejének növelésére kifejlesztett technológia segítségével hamarosan olcsóbbá válhat a szélenergiából termelt elektromos áram.
Háromdimenziós térkép a fővárosi Állat- és növénykertről ráadásul az UAV és a repülőgépes technológia összehasonlítása érdekében

Friss hírek

Egy új projekt kapcsán sikerült olyan 3D-s elemeket nyomtatni, melyek képesek az alakváltozásra.