Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 02. 22. - 13:12Majjomkácska

Eltelt 7 év, és semmi sem lett a projektből. 

2017. 01. 25. - 14:54Ainu

Ide rosszul került, az eredeti szöveg (amit valamiért sosem linkelnek itt pontosan) szerint "extremely low temperature of about 1 degree above absolute zero". Magyarul fordítási hiba. (Ilyenek, sajnos, gyakrabban előfordulnak itt.)

2017. 01. 25. - 10:52Tylla

Most tényleg az van leírva a cikkbe amit olvastam:

"lehűtik az antiprotonokat az abszolút nulla alá egy fokkal"

Én emlékszem rosszul tanulmányaimra és/vagy ez valamilyen új tudományos áttörés eredménye? :)

Jelenlegi hely

A nanostrukturált felület hatékonyabbá teszi a szerves napelemeket

2012.06.19.
Az új lézeres eljárás különösen gyorsan és hatékonyan javíthatja a szerves napelemek felületi strukturáltságát, így növelve hatásfokukat.

A szerves fotovoltaika az utóbbi években hatalmas előrelépést tett a fényelektromos eszközök hatékonyságának növelése terén, ráadásul lehetővé teszi nagy és rugalmas felületek alkalmazását is. A hatásfok további növeléséhez a szerves anyagok saját tulajdonságain kívül a napelemek optikai tulajdonságainak optimalizálása szükséges. A mikro- és nanostrukturált felületek különösen előnyösek a szerves napelemek esetében, mivel fokozzák hatékonyságukat azáltal, hogy meghosszabbítják a beeső fény optikai útját az aktív közegben. 

A drezdai Fraunhofer Intézetben (Fraunhofer-Institut für Werkstoff- und Strahltechnik IWS) egy nagyon gyors és hatékony eljárást alkalmaznak a nagy felbontású strukturáláshoz: a lézerinterferenciás strukturálást (Direct Laser Interference Patterning, DLIP). Ennek segítségével a legkülönbözőbb anyagokat, mint például fémeket, kerámiát vagy polimereket lehet egy lépésben mikro- vagy nanostruktúrával ellátni. Interferencia létrehozásához legalább két koherens lézersugarat vetítenek egymásra az anyag felületén. A lézersugarak teljes átfedési tartományában interferencia alakul ki. A lézersugarak egyetlen pulzussal több cm széles területet képesek lefedni, így másodpercenként néhány cm2-es területet lehet strukturálni, ami meglehetősen gyorsnak tekinthető.

A Drezdai Műszaki Egyetemmel együttműködve megvizsgálták, növeli-e a szerves napelemek hatékonyságát, ha PET fóliákat strukturálnak a DLIP eljárással. Kimutatták, hogy a strukturált anyagra épített napelemek teljesítménye lényegesen nőtt. A két lézersugár egymásra vetítésével vonalas struktúra jött létre, amellyel közel 10%-os hatékonyságnövekedést értek el a strukturálatlan PET-tel szemben. Nem azonos síkban lévő három lézersugár keresztezése, vagy kettős megvilágítás két, egymáshoz képest elforgatott vonalas mintázattal hexagonális vagy pontstruktúrát eredményezett. Ez PET alapú szerves napelemek esetében nagyon előnyösnek bizonyult, és 21%-os hatékonyságnövekedéshez vezetett.


DLIP eljárással strukturált polimidfólia. (Kép: ©IWS)

Az eljárás ipari méretekben való alkalmazása céljából a drezdai Fraunhofer Intézetben létrehoztak egy lézerinterferencia-rendszert, amely a strukturálást gyártósori folyamat keretében teszi lehetővé. A rendszert és a technológiát 2012. június 12-14. között mutatták be a kutatók az idei Lasys kiállításon Stuttgartban.

Forrás: www.pro-physik.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Mire lehet ezt használni? Még finomabb csokoládé készítésére!
Nagy tisztaságú "ablak" készülhet grafénból, amellyel az eddiginél nagyobb felbontással tanulmányozhatók a folyadékok.
Újfajta keveréket hoztak létre kristályokból és rendezetlen szerkezetekből
A CES 2013 egyik legnagyobb visszhangot keltő kiállítója egy kalapáccsal, egy átlátszó káddal és egy speciális gyurmával szédíti a sajtót.

Friss hírek

Fluoreszcens mérés segít megállapítani a bitumen öregedésével járó változásokat.