Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 02. 22. - 13:12Majjomkácska

Eltelt 7 év, és semmi sem lett a projektből. 

2017. 01. 25. - 14:54Ainu

Ide rosszul került, az eredeti szöveg (amit valamiért sosem linkelnek itt pontosan) szerint "extremely low temperature of about 1 degree above absolute zero". Magyarul fordítási hiba. (Ilyenek, sajnos, gyakrabban előfordulnak itt.)

2017. 01. 25. - 10:52Tylla

Most tényleg az van leírva a cikkbe amit olvastam:

"lehűtik az antiprotonokat az abszolút nulla alá egy fokkal"

Én emlékszem rosszul tanulmányaimra és/vagy ez valamilyen új tudományos áttörés eredménye? :)

A Photoment® beton-adalékanyag jobb levegőt biztosít a nagyvárosokban

2017.01.16.
A nagyvárosok divatosak. Évről évre nő azok száma, akik a jobb karrierlehetőségek és a magasabb életszínvonal reményében vidékről egy metropoliszba költöznek.

Ezért a nagyvárosok növekednek, és ezzel együtt nő az infrastruktúra, az építés és a közlekedés iránti igény is. Egyre gyakrabban merül fel a „zöld nagyváros” témája is. Nem alaptalanul, mivel éppen a sűrűn lakott területeken mutatkozik meg igazán a klímaváltozás hatása: világszerte a nagyvárosokban a leggyakoribbak a túl meleg éjszakák és a szélsőséges nyári hőség. Ezért olyan innovatív koncepciókra van szükség, amelyek hozzájárulnak a levegőminőség javításához és a környezetvédelemhez.

Ígéretesnek tűnik egy új beton-adalékanyag, amely fotokatalitikus aktivitással rendelkezik, ezáltal képes arra, hogy lebontsa a levegőben található, egészségre káros nitrogén-oxidokat. Az innovatív termék neve Photoment®, és a STEAG Power Minerals fejlesztette ki, egy olyan vállalat, amely nevéhez már több környezetbarát építőanyag fűződik. A Photoment® beton-adalékanyag meggyőzte a GreenTec Awards zsűrijét is, és 2016 áprilisában a „Városiasodás” kategóriában kitüntették. Ebben a kategóriában azokat az ötleteket és megoldásokat díjazzák, amelyek hozzájárulnak a városi térségekben az életszínvonal növeléséhez. A Photoment® beton-adalékanyag a DHL alacsony kibocsátású elektromos kézbesítő járművét (az úgynevezett Streetscootert), valamint a Doppelmayr Seilbahnen GmbH világszerte legnagyobb városi felvonóhálózatát is megelőzte a versenyben.

Azáltal, hogy a nagyvárosokban nő a népsűrűség, a levegőminőség vonatkozásában egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézni. Ezért elengedhetetlenek az új, innovatív megoldások. Már egy ideje nagyon kedveltek például a zöldtetők, amelyeknek a nagyvárosokban számos előnye van:

  • Új életteret biztosítanak az állatoknak és a növényeknek.
  • Hozzájárulnak az árvízvédelemhez, mivel a csapadék akár 90%-át visszatartják a tetőkön.
  • A városi klíma elviselhetőbb lesz, mert az energiatöbblet a párolgás és az elnyelés révén kiegyenlítődik.
  • A tetőkön élő növények kiszűrik a káros anyagokat és a port a levegőből.

Emellett további kezdeményezések is megjelentek a nagyvárosi környezetterhelés csökkentésére és a jobb életminőség biztosítására. Sok német nagyvárost például környezetvédelmi zónává neveztek ki. A környezetvédelmi zónák olyan területek, ahol autók csak bizonyos feltételek mellett közlekedhetnek. A különböző zónákban eltérő kipufogógázszinteket kell betartaniuk. Ehhez a személy- és teherautók speciális matricákat kapnak, amelyeket a szélvédőn kell elhelyezni. A környezetvédelmi zónák célja a nagy forgalom által okozott károsanyag-kibocsátás csökkentése. Az eddig meghozott intézkedések azonban nem elegendőek ahhoz, hogy a nagyvárosokban a szükséges mértékben javuljon a levegőminőség. Ezért folyamatosan további megoldásokat keresnek.

Alapvetően nem lehet a városépítésben lemondani a betonról mint építőanyagról. Azonban a beton hozzájárulhat a belvárosi levegőminőség javításához is. A STEAG Power Minerals GmbH erre a célra fejlesztette ki a fotokatalitikus aktivitással rendelkező Photoment® beton-adalékanyagot, amely a levegőben lévő, bizonyítottan egészségkárosító hatású nitrogén-oxidokat lebontja és nitráttá (NO3-) alakítja. A keletkező nitrát mennyisége olyan csekély, hogy nem ártalmas se a környezetre, se az emberi egészségre nézve, és a csapadékkal együtt a talajvízbe kerül. Emellett a Photoment®-tel ellátott felületeknek egy további előnye is van: öntisztulók, így tovább tiszták maradnak, mint a hagyományos betonfelületek.

Andreas Hugot, a STEAG Power Minerals szóvivője elmondta, hogy az innovatív termék ötlete a véletlennek köszönhető. A beton-adalékanyagot a vállalat egy kreatív munkatársa alkotta meg, aki rájött, hogy a titán-dioxidot meg lehet kötni repülőhamuval. A laboratóriumban végzett kutatás során végül létrehozták a fotokatalitikusan aktív adalékanyagot. Ez akár 12%-kal képes csökkenteni a levegő nitrogén-oxid-koncentrációját, így jelentősen hozzájárul a városi területek levegőminőségének javításához.

A Photoment® beton-adalékanyag olyannyira ígéretes, hogy 2016 áprilisában a „Városiasodás” kategóriában megnyerte a GreenTec Award díját. A díjat a GreenTec Awards alapítója, Sven Krüger, valamint a Berlin Partner für Wirtschaft und Technologie gazdaság- és technológiatámogató vállalat vezetőségének szóvivője, Dr. Stefan Franzke adta át. Utóbbi a díjátadáskor még egyszer hangsúlyozta, milyen fontos a tiszta levegő a nagyvárosi életminőség javítása szempontjából. Adatai szerint világszerte hetente 1,4 millió ember költözik nagyvárosba, ami miatt az innovatív megoldások igen jelentősek.

A STEAG Power Minerals GmbH ígéretes terméke időközben a kínai gazdasági minisztérium figyelmét is felkeltette. Azt tervezik, hogy a közeljövőben Photoment®-tel látják el a kínai kisvárosok betonburkolatait, hogy teszteljék a hatékonyságát.

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Német–brazil projekt keretében tesztelik a „zöld” meghajtást.
Kína égig érő erdővel küzd le a légszennyezést.
Egy egyszerű nitrogénvegyület hatékony „aranymegkötőnek” bizonyul.
Az üreges molekulák nagy koncentrációja miatt alkalmas lenne folyékony gáztárolónak

Friss hírek

Egy új projekt kapcsán sikerült olyan 3D-s elemeket nyomtatni, melyek képesek az alakváltozásra.