Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

A Photoment® beton-adalékanyag jobb levegőt biztosít a nagyvárosokban

2017.01.16.
A nagyvárosok divatosak. Évről évre nő azok száma, akik a jobb karrierlehetőségek és a magasabb életszínvonal reményében vidékről egy metropoliszba költöznek.

Ezért a nagyvárosok növekednek, és ezzel együtt nő az infrastruktúra, az építés és a közlekedés iránti igény is. Egyre gyakrabban merül fel a „zöld nagyváros” témája is. Nem alaptalanul, mivel éppen a sűrűn lakott területeken mutatkozik meg igazán a klímaváltozás hatása: világszerte a nagyvárosokban a leggyakoribbak a túl meleg éjszakák és a szélsőséges nyári hőség. Ezért olyan innovatív koncepciókra van szükség, amelyek hozzájárulnak a levegőminőség javításához és a környezetvédelemhez.

Ígéretesnek tűnik egy új beton-adalékanyag, amely fotokatalitikus aktivitással rendelkezik, ezáltal képes arra, hogy lebontsa a levegőben található, egészségre káros nitrogén-oxidokat. Az innovatív termék neve Photoment®, és a STEAG Power Minerals fejlesztette ki, egy olyan vállalat, amely nevéhez már több környezetbarát építőanyag fűződik. A Photoment® beton-adalékanyag meggyőzte a GreenTec Awards zsűrijét is, és 2016 áprilisában a „Városiasodás” kategóriában kitüntették. Ebben a kategóriában azokat az ötleteket és megoldásokat díjazzák, amelyek hozzájárulnak a városi térségekben az életszínvonal növeléséhez. A Photoment® beton-adalékanyag a DHL alacsony kibocsátású elektromos kézbesítő járművét (az úgynevezett Streetscootert), valamint a Doppelmayr Seilbahnen GmbH világszerte legnagyobb városi felvonóhálózatát is megelőzte a versenyben.

Azáltal, hogy a nagyvárosokban nő a népsűrűség, a levegőminőség vonatkozásában egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézni. Ezért elengedhetetlenek az új, innovatív megoldások. Már egy ideje nagyon kedveltek például a zöldtetők, amelyeknek a nagyvárosokban számos előnye van:

  • Új életteret biztosítanak az állatoknak és a növényeknek.
  • Hozzájárulnak az árvízvédelemhez, mivel a csapadék akár 90%-át visszatartják a tetőkön.
  • A városi klíma elviselhetőbb lesz, mert az energiatöbblet a párolgás és az elnyelés révén kiegyenlítődik.
  • A tetőkön élő növények kiszűrik a káros anyagokat és a port a levegőből.

Emellett további kezdeményezések is megjelentek a nagyvárosi környezetterhelés csökkentésére és a jobb életminőség biztosítására. Sok német nagyvárost például környezetvédelmi zónává neveztek ki. A környezetvédelmi zónák olyan területek, ahol autók csak bizonyos feltételek mellett közlekedhetnek. A különböző zónákban eltérő kipufogógázszinteket kell betartaniuk. Ehhez a személy- és teherautók speciális matricákat kapnak, amelyeket a szélvédőn kell elhelyezni. A környezetvédelmi zónák célja a nagy forgalom által okozott károsanyag-kibocsátás csökkentése. Az eddig meghozott intézkedések azonban nem elegendőek ahhoz, hogy a nagyvárosokban a szükséges mértékben javuljon a levegőminőség. Ezért folyamatosan további megoldásokat keresnek.

Alapvetően nem lehet a városépítésben lemondani a betonról mint építőanyagról. Azonban a beton hozzájárulhat a belvárosi levegőminőség javításához is. A STEAG Power Minerals GmbH erre a célra fejlesztette ki a fotokatalitikus aktivitással rendelkező Photoment® beton-adalékanyagot, amely a levegőben lévő, bizonyítottan egészségkárosító hatású nitrogén-oxidokat lebontja és nitráttá (NO3-) alakítja. A keletkező nitrát mennyisége olyan csekély, hogy nem ártalmas se a környezetre, se az emberi egészségre nézve, és a csapadékkal együtt a talajvízbe kerül. Emellett a Photoment®-tel ellátott felületeknek egy további előnye is van: öntisztulók, így tovább tiszták maradnak, mint a hagyományos betonfelületek.

Andreas Hugot, a STEAG Power Minerals szóvivője elmondta, hogy az innovatív termék ötlete a véletlennek köszönhető. A beton-adalékanyagot a vállalat egy kreatív munkatársa alkotta meg, aki rájött, hogy a titán-dioxidot meg lehet kötni repülőhamuval. A laboratóriumban végzett kutatás során végül létrehozták a fotokatalitikusan aktív adalékanyagot. Ez akár 12%-kal képes csökkenteni a levegő nitrogén-oxid-koncentrációját, így jelentősen hozzájárul a városi területek levegőminőségének javításához.

A Photoment® beton-adalékanyag olyannyira ígéretes, hogy 2016 áprilisában a „Városiasodás” kategóriában megnyerte a GreenTec Award díját. A díjat a GreenTec Awards alapítója, Sven Krüger, valamint a Berlin Partner für Wirtschaft und Technologie gazdaság- és technológiatámogató vállalat vezetőségének szóvivője, Dr. Stefan Franzke adta át. Utóbbi a díjátadáskor még egyszer hangsúlyozta, milyen fontos a tiszta levegő a nagyvárosi életminőség javítása szempontjából. Adatai szerint világszerte hetente 1,4 millió ember költözik nagyvárosba, ami miatt az innovatív megoldások igen jelentősek.

A STEAG Power Minerals GmbH ígéretes terméke időközben a kínai gazdasági minisztérium figyelmét is felkeltette. Azt tervezik, hogy a közeljövőben Photoment®-tel látják el a kínai kisvárosok betonburkolatait, hogy teszteljék a hatékonyságát.

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egy fémekből és szerves vegyületekből álló vékony rács képes a levegőben található nedvességet iható víz formájába alakítani mindössze a napfény erejének segítségével.
Német–brazil projekt keretében tesztelik a „zöld” meghajtást.
Egy egyszerű nitrogénvegyület hatékony „aranymegkötőnek” bizonyul.
Kína égig érő erdővel küzd le a légszennyezést.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások