Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Egy akkumulátormentes érzékelő chip az eszközeink internetéhez

2014.09.01.
Egy érzékelő prototípus energiát spórol azzal, hogy olyan tranzisztorokat használ, amelyek sosincsenek teljesen bekapcsolva.

Az internetes kütyük ígérete valójában a passzivitás. Lakásaink és irodáink figyelni fognak minket és reagálni a szükségleteinkre utasítások nélkül. De a minket és a dolgainkat körülvevő vezeték nélküli szenzorok megvalósításához a mai energia igényes eszközeinket le kell cserélnünk sokkal önellátóbbakra.

Egy új típusú ultra alacsony teljesítményű mikrochip konstrukció segíthetne ezt lehetővé tenni.

Általában az áramkörök tranzisztorai vagy be vannak kapcsolva, és áram folyik át rajtuk, vagy ki vannak kapcsolva, amikor nem folyik át rajtuk áram, attól függően, hogy a tápfeszültségük egy bizonyos küszöbérték alatt vagy felett van. A valóságban egy kis mennyiségű áram akkor is átszivárog a tranzisztoron, amikor technikai értelemben lezárt állapotban van. Bizonyos feladatokra olyan chipeket terveznek, melyek ezt a jelenséget és áramot kihasználják, hogy nagymértékben lecsökkentsék az energiaszükségletüket, hogy egy sokkal energiaigényesebb „be” állapotba legyenek kapcsolva.

A virginiai központú PsiKick-nek hívott startup egy ilyen mikrochipet fejleszt egyszerű feladatok érzékelésére. Az alkalmazástól függően 1 és 0,1%-át fogyasztja a hasonló piacon kapható chipekhez képest, mondja a PsiKick egyik feltalálója David Wentzloff.

Wentzloff és társa Benton Calhoun együtt írták a diplomamunkájukat az MIT-n az Anantha Chandrakasan Energy-Efficient Circuits and Systems (Energia Hatékony Áramkörök és Rendszerek) laboratóriumában. Azután a Michigan és Virginia Egyetemen folytatták tanulmányaikat a doktori iskolákban, ám folytatták közös munkájukat. A startup tervei szerint 2015-ben adják el első chipjüket.

Wentzloff és Calhoun nem az egyedüliek, akik az úgynevezett „küszöb-alatti” mikrochipek fejlesztésével foglalkoznak. Mások is kutatják a koncepciót, beleértve az ARM Holdingot, a brit mikrochip vállalatot, mely sok mobil processzor konstrukciót engedélyez, és az IMEC-et, egy mikroelektronikai kutató központot Belgiumban.

A kis energiaigény azt jelenti, hogy a PsiKick chipje akár annyi energiával is képes üzemelni, amennyit akkumulátor használata nélkül is össze lehet gyűjteni. Wentzloff és Calhoun a chip konstrukciójukat olyan viselhető EKG monitoron tesztelték, amely teljes mértékben test hővel üzemel. Más energia megtakarító technológiáknak köszönhetően az eszköz 0,1 %-át használja egy tipikus EKG monitor által használt energiának, mondja Wentzloff.

A jövőben az energia jöhet egy kis szolár panelből, egy antennából, mely összegyűjti a környezeti rádióhullámok energiáját, egy termoelektromos anyagból, mely a test hőjét nyeli el, vagy piezoelektromos eszközökből, melyek a mozgásból nyernek energiát.

Luis Ceze, egyetemi docens a számítástechnika és mérnöki tudományok területén, a Washington Egyetemen követi Wentzloff és Calhoun munkáját és úgy gondolja, hogy a technológiájuk ígéretes.

„Ha valóban sikeresen tudsz olyan eszközt tervezni, amely energiafogyasztás nélkül működik, az hihetetlen számú alkalmazást tesz lehetővé,” mondja Ceze. „Ez egy olyan trend felé mutat, amely úgy gondolom hihetetlenül izgalmas.”

 

Forrás: www.technologyreview.com

 

Kiss Gábor

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Hozzászólások

Üdvözletem!

"mely sok mobil processzor konstrukciót engedélyez"

Ez szerintem egy félrefordítás lesz. Nem engedélyeznek ők semmit se, licenszelnek. egyrészt ARM CPU magokat terveznek és adnak el gyártóknak, másrészt meg magát az ARM ISA-t (az ARM processzorok utasításkészletét és specifikáióit) árulják olyan gyártóknak, akik teljesen maguk tervezik meg a processzort (ilyen pl. az Apple is).

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A hordozható elektromotor segítségével csaknem bármilyen típusú kerékpár elektromossá alakítható.
Az egészségi állapot méréséhez használt technika egyre kisebb és jobb teljesítményű. A terület egyik úttörője olyan pulzusmérőt mutatott be, amely rádióhullámokon keresztül kapja a tápellátást.
Polimer vezetők segítségével a rózsa elektrokémiai kondenzátorrá alakítható.
A Stanford Egyetem és a SLAC Laboratórium kutatói kifejlesztenek egy öngyógyító mechanizmust, amivel megnövelhető az új akkuk élettartama.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?