Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Energia a szennyvíztisztítóból

2011.08.30.
Egy izraeli vállalat biológiai üzemanyagcellát telepítene a szennyvíztisztítókba.

Nem is gondolná az ember, hogy a szennyvíztisztítás egy rendkívül energiaigényes folyamat, pedig az aktuális statisztikák szerint a világ áramfogyasztásának mintegy 2%-át arra használjuk fel, hogy a vizet a környezet számára újra elfogadható mértékben megtisztítsuk. A szennyvíztisztítók összteljesítménye kb. 80000 megawatt, üzemeltetésük pedig jó 40 milliárd dollárba kerül évente.

A biotechnikával foglalkozó izraeli Emefcy vállalat eljárása egy már régóta ismert, mikroorganizmusokon alapuló üzemanyagcella technológiát használ. Ideális esetben a szennyvíztisztító telep a mechanikus és kémiai tisztítási eljárások számára szükséges energiát saját maga tudná előállítani. A vállalat számításai alapján a tisztítási folyamat így akár 30-40%-kal is olcsóbb lehet.

A biológiai üzemanyagcellákban a természetben is előforduló mikroorganizmusok a vízben lévő szennyeződéseket oxidálva szabad elektronokat állítanak elő. Az anód és katód elektródákat egy meghatározott távolságban kell elhelyezni, hogy az áramkör záródhasson. A vízben lévő oxigén létfontosságú a folyamat számára, ezért a hagyományos technológiában környezeti levegőt pumpálnak át a szennyvízen, amely sok energiát emészt fel. Az izraeli kutatók ezt a folyamatot váltják ki új üzemanyagcellájukkal.

Az Emefcy bioreaktorában áramló szennyvizet a környezeti levegőtől egy elektromosan vezető membrán választja el, amelyen baktériumok nőnek. A mikroorganizmusok által felszabadított elektronok a levegő oxigénjéhez áramlanak a mikrobák felületén lévő hajszál szerű képződményeken keresztül, amelyek úgy működnek, mintha nanoméretű fémes vezetők lennének. Az 1,7 méter átmérőjű és 4 méter magas csőszerű modulok 10 köbméter szennyvizet képesek megtisztítani naponta. A moduláris felépítésnek köszönhetően a technológia jól skálázható.

Itamar Willner, a Hebrew Egyetem Kémia Tanszékének professzora, aki nemrég készített egy összefoglalót a bio-üzemanyagcella szektorról a „Fuel Cells” tudományos szaklapnak, azonban vitatja, hogy a technológia egy szennyvíztisztító telep méreteiben is működőképes lenne. „Nagy különbségek vannak egy bemutató egység és egy berendezés között, amelynek több ezer tonnányi szennyvizet kell naponta megtisztítania” – mondta.

Lital Alfonata a Ben Gurion Egyetem biomérnöke kevésbé kritikus. „Az Emefcy nagyon olcsó anyagokat használ, amelyekkel ennek ellenére viszonylag sok energiát lehet előállítani” – mondta. A technológia mindazonáltal még korántsem érte el határait. A kutató rámutat arra, hogy a baktériumok által felszabadított elektronok 80%-a elvész a folyamatban, mert nem érik el az elektródát. Megoldásként genetikailag módosított mikroorganizmusok jöhetnek szóba.

A technológia iránt már az ipar is érdeklődik, többek között a GE és az NRG Energy is beszállt a projekt finanszírozásába.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A makói palagázból hévíz hozzáadásával metanol üzemanyag állítható elő energiafüggőségünket mérsékelve.
A Lichtblick vállalat egyre több Volkswagen gyártású otthoni erőműblokkot helyez üzembe Németországban.
A nukleáris fegyverkezéstől való éles elzárkózása ellenére Japán az atomenergia békés célú felhasználásában igazi világhatalomnak tekinthető.
A Brightsource 370 megawattos, Las Vegas mellett épülő létesítménye kezd formát ölteni,&nbsp;igaz a naphőerőművek jövője sokkal homályosabb.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?