Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Energia a szennyvíztisztítóból

2011.08.30.
Egy izraeli vállalat biológiai üzemanyagcellát telepítene a szennyvíztisztítókba.

Nem is gondolná az ember, hogy a szennyvíztisztítás egy rendkívül energiaigényes folyamat, pedig az aktuális statisztikák szerint a világ áramfogyasztásának mintegy 2%-át arra használjuk fel, hogy a vizet a környezet számára újra elfogadható mértékben megtisztítsuk. A szennyvíztisztítók összteljesítménye kb. 80000 megawatt, üzemeltetésük pedig jó 40 milliárd dollárba kerül évente.

A biotechnikával foglalkozó izraeli Emefcy vállalat eljárása egy már régóta ismert, mikroorganizmusokon alapuló üzemanyagcella technológiát használ. Ideális esetben a szennyvíztisztító telep a mechanikus és kémiai tisztítási eljárások számára szükséges energiát saját maga tudná előállítani. A vállalat számításai alapján a tisztítási folyamat így akár 30-40%-kal is olcsóbb lehet.

A biológiai üzemanyagcellákban a természetben is előforduló mikroorganizmusok a vízben lévő szennyeződéseket oxidálva szabad elektronokat állítanak elő. Az anód és katód elektródákat egy meghatározott távolságban kell elhelyezni, hogy az áramkör záródhasson. A vízben lévő oxigén létfontosságú a folyamat számára, ezért a hagyományos technológiában környezeti levegőt pumpálnak át a szennyvízen, amely sok energiát emészt fel. Az izraeli kutatók ezt a folyamatot váltják ki új üzemanyagcellájukkal.

Az Emefcy bioreaktorában áramló szennyvizet a környezeti levegőtől egy elektromosan vezető membrán választja el, amelyen baktériumok nőnek. A mikroorganizmusok által felszabadított elektronok a levegő oxigénjéhez áramlanak a mikrobák felületén lévő hajszál szerű képződményeken keresztül, amelyek úgy működnek, mintha nanoméretű fémes vezetők lennének. Az 1,7 méter átmérőjű és 4 méter magas csőszerű modulok 10 köbméter szennyvizet képesek megtisztítani naponta. A moduláris felépítésnek köszönhetően a technológia jól skálázható.

Itamar Willner, a Hebrew Egyetem Kémia Tanszékének professzora, aki nemrég készített egy összefoglalót a bio-üzemanyagcella szektorról a „Fuel Cells” tudományos szaklapnak, azonban vitatja, hogy a technológia egy szennyvíztisztító telep méreteiben is működőképes lenne. „Nagy különbségek vannak egy bemutató egység és egy berendezés között, amelynek több ezer tonnányi szennyvizet kell naponta megtisztítania” – mondta.

Lital Alfonata a Ben Gurion Egyetem biomérnöke kevésbé kritikus. „Az Emefcy nagyon olcsó anyagokat használ, amelyekkel ennek ellenére viszonylag sok energiát lehet előállítani” – mondta. A technológia mindazonáltal még korántsem érte el határait. A kutató rámutat arra, hogy a baktériumok által felszabadított elektronok 80%-a elvész a folyamatban, mert nem érik el az elektródát. Megoldásként genetikailag módosított mikroorganizmusok jöhetnek szóba.

A technológia iránt már az ipar is érdeklődik, többek között a GE és az NRG Energy is beszállt a projekt finanszírozásába.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Karbamid alapú üzemanyagcellák is beszállhatnak az energiaversenybe
A termoelektromos tulajdonságú fémes alapanyagokból nyomtatott szerkezetek generátorként is szolgálhatnak.
Fotoszintézishez optimalizált fénydiódákkal spórolhatnak a növénytermesztők.
A radioaktív termoelektromos generátorok üzemanyagának, a plutónium-238 újragyártása szükséges a Naprendszert elhagyó újabb űrszondák számára.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?