Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Energiaellátás nanogenerátorral

2010.11.15.
A piezoelektromos nanocsöveket tartalmazó generátor elegendő energiát képes szolgáltatni a kisebb elektromos eszközök működéséhez

A veszendőbe menő mechanikus energia begyűjtését célzó eszközökben rengeteg lehetőség rejlik – gondoljunk csak a ruházatba integrált energiaellátó berendezésekre, melyek a test mozgásából képesek fedezni hordozható eszközeink energiaszükségletét, vagy a testbe építhető intelligens implantátumokra. De a kompakt, flexibilis és mindenekelőtt hatékony eszközök fejlesztése továbbra is nagy kihívás elé állítja a kutatókat. A Georgia Tech (Georgiai Műszaki Egyetem) kutatói most megépítették az első nanocső alapú generátorokat, melyek megfelelő mennyiségű energiát képesek biztosítani a kisebb eszközök működtetéséhez, mint például a folyadékkristályos kijelzők vagy a fénykibocsátó diódák. 

A generátorok a piezoelektromos tulajdonságokkal rendelkező anyagok adottságát használják ki. Piezoelektromos egységeket jelenleg is alkalmaznak a mikrofonokban, érzékelőkben, órákban és egy egyéb eszközökben, ám a biomechanikus energia hasznosítását célzó törekvések a piezoelektromos anyagok ridegsége miatt eddig meghiúsultak – piezoelektromos polimerek léteznek ugyan, de hatékonyságuk nem megfelelő.

Zhong Lin Wang, a Georgia Tech nanostruktúrákat kutató központjának vezetője más fejlesztési irányt választott: piezoelektromos nanocsöveket ültetett a rugalmas anyagokba. Nanoléptékben elsőként Wang professzor demonstrálta a piezoelektromos hatást, 2005-ben – azóta egyre kifinomultabb nanocső-generátorokat fejlesztett és használta fel őket a biomechanikus energia valamennyi formájának begyűjtésére - például a futó hörcsögök mozgásából nyert energiát. De eddig nem sikerült olyan fejlesztéssel előállnia, mellyel elegendő energiát gyűjtött volna egy elektromos eszköz megfelelő működtetéséhez.

power_flex_1

Egy a Nano Letters szaklapban múlt héten megjelent publikáció szerint Wang kutatócsoportja az eddiginél több nanocső alkalmazásával olyan generátort állított elő, mely elegendő energiát szolgáltat akár egy kisebb folyadékkristályos kijelző működtetéséhez.

A generátor elkészítéséhez a kutatók cink-oxid nanocsöveket tartalmazó oldatot csöpögtettek – így több réteget képeztek - egy vékony fém elektródával borított műanyag lapra. Az eredmény egy 15-20 mm méretű eszköz, mely másodpercenként 4 százalékos nyomás hatására 2 volt feszültséget produkál – elegendő mennyiséget egy számológép folyadékkristályos kijelzőjéhez. „Korábban 50 millivoltot tudtunk generálni, a mostani fejlesztés 20-szoros javulást eredményezett” – mondta Wang. 

power_flex_mukodese

A Nano Letters hasábjain egyébként a nyár folyamán már bemutatásra került Wang vívmánya, ami akkor köbcentinként 11 milliwatt teljesítményt produkált – elegendő mennyiséget egy LED működtetéséhez. „Egy pacemakernek 5 mW, egy iPod-nak 80 mW az elektromos szükséglete – egy lépésre vagyunk csak” – nyilatkozta.

Természetesen folyik a kutatás a nanogenerátorok építéséhez megfelelő, hatékonyabb anyagok után. A PZT (ólom-cirkonát-titanát) mesterséges kristály, amiből a nanocsöveket eddig előállították a leghatékonyabb ma ismert piezoelektromos anyag, ám belőle nanocsövet készíteni igen nehézkes folyamat (nem állnak rendelkezésre elég jó katalizátorok). A probléma megoldására persze ma is van alternatíva: Wang magas hőmérséklettel és nyomással kezeli a kiinduló oldatot, így helyettesíti a hatékony katalizátort.


Forrás: www.technologyreview.com

Varga Balázs

Cikk értékelése: 
Szerző: Varga Balázs

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói különléges mellénnyel álltak elő. Speciális szenzorok révén a cselekménynek megfelelő ingerekkel bombázza az olvasót.
Az új nyomkövető pontosabb és olcsóbb, mint az RFID vagy a WiFi alapú technológiák
Újfajta kijelzővel 3D szemüveg nélkül is élvezhetjük a valósághű látványt.
A wolfram-karbid hordozóra felvitt atomnyi vastagságú platinaréteg lehet a megoldás.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások