Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Hárommillió űrfelvétel

2016.05.12.
A NASA áprilistól szabadon hozzáférhetővé tette a Terra műhold ASTER műszerével eddig gyűjtött felvételeket – közel hárommillió képet.
 
A Terra műholdat földmegfigyelő rendszere (Earth Observation System, EOS) részeként a NASA 1999 decemberében állította Föld körüli pályára, a műhold a következő év februárjában kezdte meg a szolgálatszerű működést. Fő feladata a Föld változásainak, és ezeknek az éghajlatra és a földi életre gyakorolt hatásainak követése. A Terra valamivel 700 km fölötti magasságban, szinte tökéletes körpályán kering. A pálya hajlása 98,2 fok, keringési ideje 98,8 perc. A pálya úgynevezett napszinkron pálya, ami azt jelenti, hogy mindig ugyanolyan helyi időkor (tehát azonos megvilágítási viszonyok mellett) repül el a megfigyelt területek fölött (a Terra esetében ez leszálló ágban délelőtt 10:30 helyi időt jelent, vagyis minden keringése során ilyenkor lépi át északról dél felé haladva az Egyenlítő síkját).
 
 
 
A műholdra öt műszer került. A CERES (Clouds and Earth’s Radiant Energy System) a felhőzetet és a Föld sugárzási energia-háztartását követi. A MISR (Multi-angle Imaging Spectroradiometer) egyszerre kilenc különböző irányba (függőlegesen lefelé, valamint attól jobbra és balra 26,1°, 45,6°, 60,0° és 70,5° irányokba) néző, képalkotó sugárzásmérő. A MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) közepes felbontású képalkotó sugárzásmérő. A MOPITT (Measurements of Pollution in the Troposphere) a troposzféra szennyeződéseit követi. Végül, de nem utolsósorban az ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) a termikus sugárzás emisszióját és visszaverődését méri 14 különböző spektrális sávban. Az első három műszer amerikai, a MOPITT kanadai, az ASTER pedig japán gyártmányú.
 
A műhold műszerei 16 éve gyűjtik az adatokat. Azok már eddigi is hozzáférhetően voltak, portálunkon is számtalanszor közöltünk már a Terra műhold különböző műszereivel készült képeket. (Korábbi cikkeinkből válogatást találhatnak a lap alján. – A szerk.) Most viszont a NASA az ASTER berendezés több mint 2,95 millió felvételét tette szabadon felhasználhatóvá. (A képeket eddig a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztériumtól jelképes díjért lehetett megvásárolni.) A műszer 60 × 60 km2-es területekről készít felvételeket, működési ideje alatt a Föld szárazföld területeinek 99%-át már legalább egyszer lefényképezte. Ízelítőül bemutatunk néhány, a Huffington Post lent hivatkozott cikkében közölt, látványos felvételt.
 
 
A Jangce folyón épített vízerőmű, a Három-szurdok-gát. Névleges teljesítménye 21 ezer MW, a körülbelül 600 km hosszú tározó kapacitása 22 köbkilométer. (Kép: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S./Japan ASTER Science Team)
 
 
Hatalmas repedés az Antarktiszt borító jégtakaróban a déli szélesség 74,9 fokán a Nyugat-Antarktiszon (Pine Island-gleccser) 2011. október közepén. A repedés a képen 30 km hosszú, 80 méter széles és 60 méter mély. Két évvel később a repedés mentén leszakadt a gleccserről a B31 jelű, mintegy 600 km2 területű, 500 méter vastag jégsziget. (Kép: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S./Japan ASTER Science Team)
 
 
 
2013. május 20-án tornádó pusztított az Egyesült Államok Oklahoma államában. A természeti katasztrófa 24 halálos áldozatot követelt, és 2 milliárd dollár kárt okozott. A 10 × 13 km2-es képrészleten követhető a pusztítás nyoma. (Kép: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S./Japan ASTER Science Team)
 
 
2013 októberében súlyos erdőtüzek pusztítottak Ausztrália Új-Dél-Wales államában. A november 14-én készült felvételen a Sydney-től délre leégett terület látható (sötétszürke), az élő növényzet a piros különböző árnyalataiban látszik, a városi területek kékesszürkék, a víz fekete és kék. (Kép: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S./Japan ASTER Science Team)
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Tervek, események a teljesség igénye nélkül.
Kis konyhakert is kialakulhat az űrállomáson, ha a kísérletek jól haladnak.
A NASA LADEE űrszondájának méréseivel sikerült igazolni, hogy a Hold légkörében neon is előfordul.
Szerves anyagok a Marson.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások