Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 02. 22. - 13:12Majjomkácska

Eltelt 7 év, és semmi sem lett a projektből. 

2017. 01. 25. - 14:54Ainu

Ide rosszul került, az eredeti szöveg (amit valamiért sosem linkelnek itt pontosan) szerint "extremely low temperature of about 1 degree above absolute zero". Magyarul fordítási hiba. (Ilyenek, sajnos, gyakrabban előfordulnak itt.)

2017. 01. 25. - 10:52Tylla

Most tényleg az van leírva a cikkbe amit olvastam:

"lehűtik az antiprotonokat az abszolút nulla alá egy fokkal"

Én emlékszem rosszul tanulmányaimra és/vagy ez valamilyen új tudományos áttörés eredménye? :)

Hárommillió űrfelvétel

2016.05.12.
A NASA áprilistól szabadon hozzáférhetővé tette a Terra műhold ASTER műszerével eddig gyűjtött felvételeket – közel hárommillió képet.
 
A Terra műholdat földmegfigyelő rendszere (Earth Observation System, EOS) részeként a NASA 1999 decemberében állította Föld körüli pályára, a műhold a következő év februárjában kezdte meg a szolgálatszerű működést. Fő feladata a Föld változásainak, és ezeknek az éghajlatra és a földi életre gyakorolt hatásainak követése. A Terra valamivel 700 km fölötti magasságban, szinte tökéletes körpályán kering. A pálya hajlása 98,2 fok, keringési ideje 98,8 perc. A pálya úgynevezett napszinkron pálya, ami azt jelenti, hogy mindig ugyanolyan helyi időkor (tehát azonos megvilágítási viszonyok mellett) repül el a megfigyelt területek fölött (a Terra esetében ez leszálló ágban délelőtt 10:30 helyi időt jelent, vagyis minden keringése során ilyenkor lépi át északról dél felé haladva az Egyenlítő síkját).
 
 
 
A műholdra öt műszer került. A CERES (Clouds and Earth’s Radiant Energy System) a felhőzetet és a Föld sugárzási energia-háztartását követi. A MISR (Multi-angle Imaging Spectroradiometer) egyszerre kilenc különböző irányba (függőlegesen lefelé, valamint attól jobbra és balra 26,1°, 45,6°, 60,0° és 70,5° irányokba) néző, képalkotó sugárzásmérő. A MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) közepes felbontású képalkotó sugárzásmérő. A MOPITT (Measurements of Pollution in the Troposphere) a troposzféra szennyeződéseit követi. Végül, de nem utolsósorban az ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) a termikus sugárzás emisszióját és visszaverődését méri 14 különböző spektrális sávban. Az első három műszer amerikai, a MOPITT kanadai, az ASTER pedig japán gyártmányú.
 
A műhold műszerei 16 éve gyűjtik az adatokat. Azok már eddigi is hozzáférhetően voltak, portálunkon is számtalanszor közöltünk már a Terra műhold különböző műszereivel készült képeket. (Korábbi cikkeinkből válogatást találhatnak a lap alján. – A szerk.) Most viszont a NASA az ASTER berendezés több mint 2,95 millió felvételét tette szabadon felhasználhatóvá. (A képeket eddig a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztériumtól jelképes díjért lehetett megvásárolni.) A műszer 60 × 60 km2-es területekről készít felvételeket, működési ideje alatt a Föld szárazföld területeinek 99%-át már legalább egyszer lefényképezte. Ízelítőül bemutatunk néhány, a Huffington Post lent hivatkozott cikkében közölt, látványos felvételt.
 
 
A Jangce folyón épített vízerőmű, a Három-szurdok-gát. Névleges teljesítménye 21 ezer MW, a körülbelül 600 km hosszú tározó kapacitása 22 köbkilométer. (Kép: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S./Japan ASTER Science Team)
 
 
Hatalmas repedés az Antarktiszt borító jégtakaróban a déli szélesség 74,9 fokán a Nyugat-Antarktiszon (Pine Island-gleccser) 2011. október közepén. A repedés a képen 30 km hosszú, 80 méter széles és 60 méter mély. Két évvel később a repedés mentén leszakadt a gleccserről a B31 jelű, mintegy 600 km2 területű, 500 méter vastag jégsziget. (Kép: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S./Japan ASTER Science Team)
 
 
 
2013. május 20-án tornádó pusztított az Egyesült Államok Oklahoma államában. A természeti katasztrófa 24 halálos áldozatot követelt, és 2 milliárd dollár kárt okozott. A 10 × 13 km2-es képrészleten követhető a pusztítás nyoma. (Kép: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S./Japan ASTER Science Team)
 
 
2013 októberében súlyos erdőtüzek pusztítottak Ausztrália Új-Dél-Wales államában. A november 14-én készült felvételen a Sydney-től délre leégett terület látható (sötétszürke), az élő növényzet a piros különböző árnyalataiban látszik, a városi területek kékesszürkék, a víz fekete és kék. (Kép: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S./Japan ASTER Science Team)
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Curiosity újabb fúrást végzett a Marson.
Közel 2 m-es vasmeteoritba „botlott” menet közben a Mars felszínén a Curiosity.
Szerves anyagok a Marson.
Kozmikus villámzápor – egy tőlünk 8000 fényévnyire található fekete lyuk 26 év pihenés után újra aktívvá vált.

Friss hírek

Fluoreszcens mérés segít megállapítani a bitumen öregedésével járó változásokat.