Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Két marsi kép

2016.10.20.
A múlt és a jövő. A Curiosity továbbindul az izgalmas és látványos területről, az MRO pedig lefényképezte, hová érkezhet az ESA következő ExoMars küldetésének marsjárója.
A bemutatott első felvételt mintegy búcsúzóul készítette a NASA Curiosity marsjárója a Murray-tanúhegyekről. Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Curiosity megkezdte küldetése második kiterjesztését, és a következő kétéves időszak kezdetén továbbindult az újabb célpontjai felé. A felvételt szeptember 8-án, 1454. marsi munkanapján (sol) készítette a testéből kinyúló árbóc tetején elhelyezett MastCam kamerával.
 
 
A Murray-tanúhegyek részlete a Curiosity felvételén. (Kép: NASA / JPL-Caltech / MSSS)
 
A Curiosity 2012 augusztusában szállt le a Gale-kráterben, hogy megvizsgálja a kráter közepén magasodó Aeolis-hegyet. A most elhagyott tanúhegyek az Aeolis hegy lábánál emelkednek néhány méter magasba.
 
A képen jól megfigyelhető a tanúhegyek jellegzetessége a felszín alól kibukkanó, finoman rétegezett kőzetek. A környéken látható tanúhegyek azoknak az ősi homokkő formációknak a maradványai, amelyek az Aeolis-hegy kialakulása után a szél által lerakott üledékből keletkeztek. A Curiosity 2016 első felében a „Stimson-formációnak” nevezett réteget tanulmányozta, miközben áthaladt a Murray-formáció két kőzetkibukkanása közötti Naukluft-fennsíkon. A homokkő rétegeződése arról tanúskodik, hogy a kőzet a szél hatására vándorló homokdűnékként rakódott le.
 
A másik felvételt a 2006 óta a Mars körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szonda készítette a nagy felbontású kamerájával (HiRISE). A képen látható Mawrth-völgy a Mars felszínének színekben egyik leggazdagabb és legváltozatosabb vidéke, egyben az egyik lehetséges leszállóhelye az Európai Űrügynökség (ESA) marsjárójának. Utóbbi eszköz annak az ExoMars programnak a következő, 2020-ban vagy talán 2022-ben indítandó lépését jelenti, amely program első része az e hónapban a Marshoz érkező Trace Gas Orbiter–Schiaparelli páros.
 
 
A Mawrth-völgy színes csodavilága: az ExoMars roverjének lehetséges leszállóhelye. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona)
 
A Mawrth-völgy változatos színvilága a hidratált ásványoknak köszönhető: az ősi üledékek a víz hatására átalakultak. A felvételt az MRO 2016. április 30-án készítette, a terület 22,5 fok szélességen és a keleti hosszúság 341,5 fokánál helyezkedik el.
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Dán kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vörös bolygó talajában, közel az égitest felszínéhez folyékony víz lehet.
A Curiosity ásványtani vizsgálatai a Gale-kráterben a Mars múltjáról árulkodnak. Az évmilliók során az ásványok savanyúsága előbb nőtt, később csökkent.
Közel 2 m-es vasmeteoritba „botlott” menet közben a Mars felszínén a Curiosity.
Szerves anyagok a Marson.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások