Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 02. 22. - 13:12Majjomkácska

Eltelt 7 év, és semmi sem lett a projektből. 

2017. 01. 25. - 14:54Ainu

Ide rosszul került, az eredeti szöveg (amit valamiért sosem linkelnek itt pontosan) szerint "extremely low temperature of about 1 degree above absolute zero". Magyarul fordítási hiba. (Ilyenek, sajnos, gyakrabban előfordulnak itt.)

2017. 01. 25. - 10:52Tylla

Most tényleg az van leírva a cikkbe amit olvastam:

"lehűtik az antiprotonokat az abszolút nulla alá egy fokkal"

Én emlékszem rosszul tanulmányaimra és/vagy ez valamilyen új tudományos áttörés eredménye? :)

Két marsi kép

2016.10.20.
A múlt és a jövő. A Curiosity továbbindul az izgalmas és látványos területről, az MRO pedig lefényképezte, hová érkezhet az ESA következő ExoMars küldetésének marsjárója.
A bemutatott első felvételt mintegy búcsúzóul készítette a NASA Curiosity marsjárója a Murray-tanúhegyekről. Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Curiosity megkezdte küldetése második kiterjesztését, és a következő kétéves időszak kezdetén továbbindult az újabb célpontjai felé. A felvételt szeptember 8-án, 1454. marsi munkanapján (sol) készítette a testéből kinyúló árbóc tetején elhelyezett MastCam kamerával.
 
 
A Murray-tanúhegyek részlete a Curiosity felvételén. (Kép: NASA / JPL-Caltech / MSSS)
 
A Curiosity 2012 augusztusában szállt le a Gale-kráterben, hogy megvizsgálja a kráter közepén magasodó Aeolis-hegyet. A most elhagyott tanúhegyek az Aeolis hegy lábánál emelkednek néhány méter magasba.
 
A képen jól megfigyelhető a tanúhegyek jellegzetessége a felszín alól kibukkanó, finoman rétegezett kőzetek. A környéken látható tanúhegyek azoknak az ősi homokkő formációknak a maradványai, amelyek az Aeolis-hegy kialakulása után a szél által lerakott üledékből keletkeztek. A Curiosity 2016 első felében a „Stimson-formációnak” nevezett réteget tanulmányozta, miközben áthaladt a Murray-formáció két kőzetkibukkanása közötti Naukluft-fennsíkon. A homokkő rétegeződése arról tanúskodik, hogy a kőzet a szél hatására vándorló homokdűnékként rakódott le.
 
A másik felvételt a 2006 óta a Mars körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szonda készítette a nagy felbontású kamerájával (HiRISE). A képen látható Mawrth-völgy a Mars felszínének színekben egyik leggazdagabb és legváltozatosabb vidéke, egyben az egyik lehetséges leszállóhelye az Európai Űrügynökség (ESA) marsjárójának. Utóbbi eszköz annak az ExoMars programnak a következő, 2020-ban vagy talán 2022-ben indítandó lépését jelenti, amely program első része az e hónapban a Marshoz érkező Trace Gas Orbiter–Schiaparelli páros.
 
 
A Mawrth-völgy színes csodavilága: az ExoMars roverjének lehetséges leszállóhelye. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona)
 
A Mawrth-völgy változatos színvilága a hidratált ásványoknak köszönhető: az ősi üledékek a víz hatására átalakultak. A felvételt az MRO 2016. április 30-án készítette, a terület 22,5 fok szélességen és a keleti hosszúság 341,5 fokánál helyezkedik el.
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Dán kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vörös bolygó talajában, közel az égitest felszínéhez folyékony víz lehet.
A Curiosity ásványtani vizsgálatai a Gale-kráterben a Mars múltjáról árulkodnak. Az évmilliók során az ásványok savanyúsága előbb nőtt, később csökkent.
Közel 2 m-es vasmeteoritba „botlott” menet közben a Mars felszínén a Curiosity.
Szerves anyagok a Marson.

Friss hírek

Egy új projekt kapcsán sikerült olyan 3D-s elemeket nyomtatni, melyek képesek az alakváltozásra.