Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Lépcsőjáró kerekesszék

2017.01.02.
Az önmagát stabilizáló kerekesszék két automatikus „láb” segítségével közlekedik a lépcsőn.

Találkozás a barátokkal, bevásárlás, különböző rendezvények látogatása: a mobilitás az önálló élet feltétele. Azonban a kerekesszékhez kötött emberek számára gyakran még az is nehézséget okoz, hogy segítség nélkül hagyják el a házukat. Küszöbök, keskeny ajtók, lépcsők nehezítik az utat.

A Müncheni Műszaki Egyetem tudósai – Bernhard Wolf és munkatársai – egy olyan kerekesszéket fejlesztenek, amely képes felmászni a lépcsőn. Az új eszköznek csak egy tengelye van, ezáltal igen mozgékonnyá válik. Az előre, hátra és forgó mozgásokat csaknem azonos idő alatt végzi el. A kerekesszék az inverz inga elve alapján marad egyenes, a hajtómű minden apró helyzetváltozást azonnal kompenzál – magyarázta Wolf.

De hogy is győzi le a kerekesszék a lépcsőket? Az eddigi koncepciók lánctalpat vagy görgőket használtak. Ezeket a szerkezeteket azonban irányítani kellett, ami azt jelenti, hogy még egy embernek figyelnie kellett, nehogy felboruljon a szék. További hátrányuk volt még a nagy fordulókör is, így a keskeny lépcsőházakkal sem boldogultak.

 

A két „láb” (sárga) lépcsőről lépcsőre emeli a kerekesszéket. (© Uli Benz / Technische Universität München)

A müncheni kutatók egy bionikus változat mellett döntöttek. A kerekesszéket két „lábbal” szerelték fel, amely az emberi lábhoz hasonlóan egy felső és egy alsó lábszárból áll. Amint a futómű ultrahangos szenzorai érzékelik a lépcsőt, a kerekesszék elkezd a lépcső irányába hátrafelé tolatni, míg a kerekek az első lépcsőfokhoz nem érnek.

Végül a lábak húzódnak ki, miközben a kerekesszék megemelkedik. Elektromotorok segítségével a lábak a következő lépcsőfokra tolják a kerekesszéket. Kamerarendszer biztosítja, hogy a kerekesszék a lépcsőfokra érkezzen, ne csak az élére. Ezzel a módszerrel a nagyon szűk lépcsők is leküzdhetők – csak a csigalépcsők nem. A kerekesszék a lépcsőn lefelé is képes közlekedni.

 

Egy prototípus segítségével a mérnökök már bizonyították, hogy az elméletük működik. Az elképzelésük azonban túlmutat a lépcsőjáráson. Azt akarjuk, hogy a kerekesszékes emberek tényleges mobilitáshoz jussanak – magyarázta Wolf. Az eszköz így akár autósülésként is használható lenne. Így nem kéne mindig összecsukni és a csomagtartóba tenni. Arra sem lenne szükség, hogy a használója az autósülésből újra a kerekesszékbe emelkedjen.

A lehetséges üzleti partnerek azonban egyelőre tartózkodók. Wolf szerint ennek egyrészt a szerkezet komplexitása az oka, másrészt pedig a már bevált, sztenderdizált kerekesszékek. A kutató meg van róla győződve, hogy nagy igény lenne a bionikus szerkezet iránt – ugyan a költsége több lenne, mint egy sztenderd kerekesszéknek, de a használójának megadná a szabad mozgás lehetőségét.

 

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Nagyobb önállóság a kétoldali végtagbénulásban szenvedők számára.
A hangyát az élővilág egyik legerősebb állatának tartják, testtömegüknek sokszorosát képesek megmozgatni. Ehhez a teljesítményhez azonban különleges szövetekre van szükség. Az Ohio Állami Egyetem kutatóinak sikerült méréssel meghatározni a hangyaszövet néhány mechanikai tulajdonságát.
Beépített szenzor érzékeli a vászonra hulló cseppeket, az információt pedig vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, telefonon át küldi a számítógépre.
Bionikus agy kifejlesztésére buzdítja az ausztrál tudósokat az ausztrál tudományos akadémia friss tanulmánya.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások