Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Lézer és robotrepülő: egyedülálló high-tech központ nyílt Magyarországon

2010.11.29.
A hazai mérnöki tudásra épít a régióban is egyedülálló, magyar tulajdonú El-Tech Center

Hivatalosan is átadták Újpesten azt 11.000 m2 alapterületű, Közép-Kelet Európában egyedülálló high-tech létesítményt, amely olyan csúcstechnikájú elektronikai eszközök tervezésére, gyártására és tesztelésére ad lehetőséget, amilyenek például a műholdas alkatrészek, repülőgép fedélzeti műszerek, robotrepülők vagy speciális, nano tartományban érzékelő műszerek. A hazai cégek összefogásával és 2,36 milliárd forint költséggel létrehozott központ jól bizonyítja, hogy létezik a nemzetközi piacon versenyképes, világszínvonalú magyar tudás.

el-tech-center

Az elektronikai ipar nemcsak a világban, de Magyarországon is meghatározó: a GDP 5%-át adja, de az ország elsősorban a világpiaci ingadozásoknak kitett, kevés hozzáadott értéket teremtő összeszereléssel veszi ki részét az ágazatból. A legfejlettebb technológiák előállításához, használatához nélkülözhetetlen a megfelelő, a világ élvonalába tartozó infrastrukturális háttér. Ezért négy nemzetközileg is sikeres magyar vállalat, a műholdas eszközeiről ismert BHE Bonn Hungary Kft., a speciális biztonsági rendszereket tervező és készítő Carinex Kft., a különleges műszereivel szakterületén a világ első 5 cégébe tartozó Technoorg Linda Kft., valamint az inkubációval is foglalkozó Budaörsi ISC Kft. 2008-ban high-tech elektronikai központ létrehozását határozta el. Az ennek eredményeként létrejött központ, az Elektronikai Technológiai Teszt Center (El-Tech Center) az elektronikai technológia és a high-tech egyéb területén a régióban egyedülálló kutató-fejlesztő bázis és technológiai tesztközpont, amely nemcsak megfelelő eszközöket biztosít, de inkubációs centrumként technológiai együttműködést kínál a beköltöző vállalkozások számára, valamint lehetővé teszi a piaci tapasztalatok megosztását.

„Nehéz jól érzékeltetni, milyen óriási jelentősége van ennek a központnak. Az itt meglévő technológiák és a fejlesztésben eltöltött évtizedes tapasztalat a kutatással, fejlesztéssel foglalkozó magyar elektronikai cégeknek a világpiacra való tényleges kijutás lehetőségét jelenti, másrészt új alapokra helyezi a magyar high-tech ágazatot.” – fogalmazott Solymosi János, a BHE Bonn Hungary űrtechnológiai igazgatója a megnyitó kapcsán.

„Európa legnagyobb űripari konglomerátumaként üdvözöljük a központ létrejöttét, azt, hogy Magyarország, és egész Közép-Kelet Európa számára még több lehetőség nyílik űrtechnológiai projektekben való részvételhez.”- tette hozzá Edgar Krahn, az EADS Astrium delegált igazgatója.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselőjének, valamint az indiai követ jelenlétében átadott létesítményben számítógépes tervező rendszerek, elektronikus és mikrohullámú mérőlabor, klímavizsgálati helyiség és lézertechnológiai berendezések is rendelkezésre állnak, akárcsak a chip beültetési (bondolás) technológiával ellátott nagytisztaságú szoba. Az űrkörülményeket vákuumkamrával modellezik, a vibrációs laborral pedig az űrhajó fellövésekor, illetve a repülőgép által okozott igénybevétel szimulálható.
 
A központ mintegy 8-10 technológiai cégnek nyújthat otthont, és hozzávetőlegesen 300 magasan képzett munkaerőnek biztosít állást, valódi perspektívát nyújtva fiataloknak.  Az épület a modern kor kihívásainak megfelelően a környezettudatos elveket is figyelembe veszi, megújuló energiával, 600 kW-os geotermikus fűtő-hűtő rendszer használatával üzemel. Az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának köszönhetően a projekt 476 millió forint támogatásban részesült.

-vége-
 
 

Háttérinformációk:

BHE Bonn Hungary Kft.

A Kft. 1991-ben alakult a professzionális mikrohullámú ipar kutató-fejlesztő és gyártási igényeinek kielégítésére. A magyar tulajdonúvá vált cég sikeres fejlesztései három fő területre vonatkoznak:

1. GSM-távközlés: a cég mobil kommunikáció számára nélkülözhetetlen eszközöket fejleszt, így hazánkban mindhárom szolgáltató, a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone is igénybe veszi szolgáltatásaikat. A cég részt vett a TETRA kormányzati mobil kommunikációs hálózat berendezéseinek, valamint egyéb kiegészítő eszközeinek fejlesztésében is.

2. Nagy megbízhatóságú mikrohullámú eszközök fejlesztése, gyártása: egyedi igények alapján készülő biztonságtechnikai mikrohullámú egységek (érzékelők, doppler radarok, stb.) mellett unikum a hazai fejlesztésű repülőfedélzeti eszközkínálat.

3. Űrtechnológia: a vállalat rendkívül magas minőségű, speciális, alacsony zajú vevőegységeket, konvertereket, műholdas feladóállomásokhoz szűrőket és egyéb részegységeket gyárt olyan megrendelők részére, mint a LuxSpace, az ISRO, ISTRAC, SAC vagy a KOSPACE.

A BHE munkatársai a világ élvonalába tartozó, kiemelkedő képességű kutató-fejlesztő mérnökök, ezért a cég különös figyelmet fordít az egyetemekkel való együttműködésre, az utánpótlás nevelésére. 


Technoorg-Linda Kft.

A Technoorg Linda Kft. részben az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete szabadalmának hasznosításával 1990-óta fejleszt és gyárt olyan tudományos műszereket, amelyek az anyagtudomány és a lézertechnológia területén használhatók, illetve fontos terület számukra a különféle aeroszolok egészségügyi hatása, valamint az ehhez kapcsolódó mérések. Többek között gyártanak az elektronmikroszkópos vizsgálatokhoz szükséges, mindössze néhány nanométer vastagságú minták kialakítására alkalmas mintavékonyító berendezést is.  A cég teljesítményére jellemző, hogy a világ első 5 szakműszer gyártójába tartozik, és olyan világcégekkel képes tartani a lépést, mint a Hitachi vagy az Olympus. Eszközeit világszerte közel 250 egyetemi, kutatóintézeti és iparvállalati laboratóriumban használják.

 
Carinex Kft.

A speciális rendeltetésű (katonai, rendőri, rendvédelmi, nemzetbiztonsági) biztonságtechnikai eszközök és rendszerek tervezésével, gyártásával és telepítésével foglalkozó Carinex Kft. elsősorban személy-, jármű és tárgykövetésében és irányításában ért el kiemelkedő eredményeket, de foglalkozik információvédelmi és távközlési ellenőrző rendszerek fejlesztésével és rendszerintegrációjával is.


Budaörsi ISC Kft.

Az 1999-ben elindult Budaörsi Ingatlanfejlesztő és Integrátor Szolgáltató Centrum Kft. elsősorban kis- és középvállalatok fejlesztését tűzte ki célul. Ismertségét a Budaörsi Ipari  és Technológiai Park sikeres létrehozásának köszönheti: hét év alatt az egykor leépülőben lévő ipari területből Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő és a legtöbb kis-és középvállalatnak helyet adó ipari parkja jött létre. Az ipari parkban mintegy háromezren dolgoznak és a vállalkozások évi összes forgalma meghaladja a harmincmilliárd forintot.


További információk:
www.eltech-center.eu

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói különléges mellénnyel álltak elő. Speciális szenzorok révén a cselekménynek megfelelő ingerekkel bombázza az olvasót.
Az új nyomkövető pontosabb és olcsóbb, mint az RFID vagy a WiFi alapú technológiák
A piezoelektromos nanocsöveket tartalmazó generátor elegendő energiát képes szolgáltatni a kisebb elektromos eszközök működéséhez
Újfajta kijelzővel 3D szemüveg nélkül is élvezhetjük a valósághű látványt.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?