Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Lézer és robotrepülő: egyedülálló high-tech központ nyílt Magyarországon

2010.11.29.
A hazai mérnöki tudásra épít a régióban is egyedülálló, magyar tulajdonú El-Tech Center

Hivatalosan is átadták Újpesten azt 11.000 m2 alapterületű, Közép-Kelet Európában egyedülálló high-tech létesítményt, amely olyan csúcstechnikájú elektronikai eszközök tervezésére, gyártására és tesztelésére ad lehetőséget, amilyenek például a műholdas alkatrészek, repülőgép fedélzeti műszerek, robotrepülők vagy speciális, nano tartományban érzékelő műszerek. A hazai cégek összefogásával és 2,36 milliárd forint költséggel létrehozott központ jól bizonyítja, hogy létezik a nemzetközi piacon versenyképes, világszínvonalú magyar tudás.

el-tech-center

Az elektronikai ipar nemcsak a világban, de Magyarországon is meghatározó: a GDP 5%-át adja, de az ország elsősorban a világpiaci ingadozásoknak kitett, kevés hozzáadott értéket teremtő összeszereléssel veszi ki részét az ágazatból. A legfejlettebb technológiák előállításához, használatához nélkülözhetetlen a megfelelő, a világ élvonalába tartozó infrastrukturális háttér. Ezért négy nemzetközileg is sikeres magyar vállalat, a műholdas eszközeiről ismert BHE Bonn Hungary Kft., a speciális biztonsági rendszereket tervező és készítő Carinex Kft., a különleges műszereivel szakterületén a világ első 5 cégébe tartozó Technoorg Linda Kft., valamint az inkubációval is foglalkozó Budaörsi ISC Kft. 2008-ban high-tech elektronikai központ létrehozását határozta el. Az ennek eredményeként létrejött központ, az Elektronikai Technológiai Teszt Center (El-Tech Center) az elektronikai technológia és a high-tech egyéb területén a régióban egyedülálló kutató-fejlesztő bázis és technológiai tesztközpont, amely nemcsak megfelelő eszközöket biztosít, de inkubációs centrumként technológiai együttműködést kínál a beköltöző vállalkozások számára, valamint lehetővé teszi a piaci tapasztalatok megosztását.

„Nehéz jól érzékeltetni, milyen óriási jelentősége van ennek a központnak. Az itt meglévő technológiák és a fejlesztésben eltöltött évtizedes tapasztalat a kutatással, fejlesztéssel foglalkozó magyar elektronikai cégeknek a világpiacra való tényleges kijutás lehetőségét jelenti, másrészt új alapokra helyezi a magyar high-tech ágazatot.” – fogalmazott Solymosi János, a BHE Bonn Hungary űrtechnológiai igazgatója a megnyitó kapcsán.

„Európa legnagyobb űripari konglomerátumaként üdvözöljük a központ létrejöttét, azt, hogy Magyarország, és egész Közép-Kelet Európa számára még több lehetőség nyílik űrtechnológiai projektekben való részvételhez.”- tette hozzá Edgar Krahn, az EADS Astrium delegált igazgatója.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselőjének, valamint az indiai követ jelenlétében átadott létesítményben számítógépes tervező rendszerek, elektronikus és mikrohullámú mérőlabor, klímavizsgálati helyiség és lézertechnológiai berendezések is rendelkezésre állnak, akárcsak a chip beültetési (bondolás) technológiával ellátott nagytisztaságú szoba. Az űrkörülményeket vákuumkamrával modellezik, a vibrációs laborral pedig az űrhajó fellövésekor, illetve a repülőgép által okozott igénybevétel szimulálható.
 
A központ mintegy 8-10 technológiai cégnek nyújthat otthont, és hozzávetőlegesen 300 magasan képzett munkaerőnek biztosít állást, valódi perspektívát nyújtva fiataloknak.  Az épület a modern kor kihívásainak megfelelően a környezettudatos elveket is figyelembe veszi, megújuló energiával, 600 kW-os geotermikus fűtő-hűtő rendszer használatával üzemel. Az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának köszönhetően a projekt 476 millió forint támogatásban részesült.

-vége-
 
 

Háttérinformációk:

BHE Bonn Hungary Kft.

A Kft. 1991-ben alakult a professzionális mikrohullámú ipar kutató-fejlesztő és gyártási igényeinek kielégítésére. A magyar tulajdonúvá vált cég sikeres fejlesztései három fő területre vonatkoznak:

1. GSM-távközlés: a cég mobil kommunikáció számára nélkülözhetetlen eszközöket fejleszt, így hazánkban mindhárom szolgáltató, a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone is igénybe veszi szolgáltatásaikat. A cég részt vett a TETRA kormányzati mobil kommunikációs hálózat berendezéseinek, valamint egyéb kiegészítő eszközeinek fejlesztésében is.

2. Nagy megbízhatóságú mikrohullámú eszközök fejlesztése, gyártása: egyedi igények alapján készülő biztonságtechnikai mikrohullámú egységek (érzékelők, doppler radarok, stb.) mellett unikum a hazai fejlesztésű repülőfedélzeti eszközkínálat.

3. Űrtechnológia: a vállalat rendkívül magas minőségű, speciális, alacsony zajú vevőegységeket, konvertereket, műholdas feladóállomásokhoz szűrőket és egyéb részegységeket gyárt olyan megrendelők részére, mint a LuxSpace, az ISRO, ISTRAC, SAC vagy a KOSPACE.

A BHE munkatársai a világ élvonalába tartozó, kiemelkedő képességű kutató-fejlesztő mérnökök, ezért a cég különös figyelmet fordít az egyetemekkel való együttműködésre, az utánpótlás nevelésére. 


Technoorg-Linda Kft.

A Technoorg Linda Kft. részben az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete szabadalmának hasznosításával 1990-óta fejleszt és gyárt olyan tudományos műszereket, amelyek az anyagtudomány és a lézertechnológia területén használhatók, illetve fontos terület számukra a különféle aeroszolok egészségügyi hatása, valamint az ehhez kapcsolódó mérések. Többek között gyártanak az elektronmikroszkópos vizsgálatokhoz szükséges, mindössze néhány nanométer vastagságú minták kialakítására alkalmas mintavékonyító berendezést is.  A cég teljesítményére jellemző, hogy a világ első 5 szakműszer gyártójába tartozik, és olyan világcégekkel képes tartani a lépést, mint a Hitachi vagy az Olympus. Eszközeit világszerte közel 250 egyetemi, kutatóintézeti és iparvállalati laboratóriumban használják.

 
Carinex Kft.

A speciális rendeltetésű (katonai, rendőri, rendvédelmi, nemzetbiztonsági) biztonságtechnikai eszközök és rendszerek tervezésével, gyártásával és telepítésével foglalkozó Carinex Kft. elsősorban személy-, jármű és tárgykövetésében és irányításában ért el kiemelkedő eredményeket, de foglalkozik információvédelmi és távközlési ellenőrző rendszerek fejlesztésével és rendszerintegrációjával is.


Budaörsi ISC Kft.

Az 1999-ben elindult Budaörsi Ingatlanfejlesztő és Integrátor Szolgáltató Centrum Kft. elsősorban kis- és középvállalatok fejlesztését tűzte ki célul. Ismertségét a Budaörsi Ipari  és Technológiai Park sikeres létrehozásának köszönheti: hét év alatt az egykor leépülőben lévő ipari területből Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő és a legtöbb kis-és középvállalatnak helyet adó ipari parkja jött létre. Az ipari parkban mintegy háromezren dolgoznak és a vállalkozások évi összes forgalma meghaladja a harmincmilliárd forintot.


További információk:
www.eltech-center.eu

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói különléges mellénnyel álltak elő. Speciális szenzorok révén a cselekménynek megfelelő ingerekkel bombázza az olvasót.
Az új nyomkövető pontosabb és olcsóbb, mint az RFID vagy a WiFi alapú technológiák
A piezoelektromos nanocsöveket tartalmazó generátor elegendő energiát képes szolgáltatni a kisebb elektromos eszközök működéséhez
Újfajta kijelzővel 3D szemüveg nélkül is élvezhetjük a valósághű látványt.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?