Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2015. 07. 12. - 15:26fsatya65

Tisztelt Tagok!

2015. 05. 12. - 17:34Fast charge in motion

 Ez azért fura, mert a ChaDeMo adapterrel nem kompatibilis a Tesla, mert annak saját szabványú - ráadásul váltóáramú - gyorstöltője van (SuperCharger) , ellentétben a ChaDeMo-val, amivel viszont pl. kb. minden más villanyautó (pl. Nissan Leaf) kompatibilis.

2015. 04. 14. - 16:23Sándor

Ez nagyon érdekes dolog. Főleg, hogy olyan betegség, hogy "rák" nincs. Sok, egymástól nagyon különböző betegséget hívnak igy. Ezért természetesen nincs egyetlen általános marker sem.

Jelenlegi hely

Nem kell ide orvos! Lemérem én, milyen szemüveg kell

2010.06.28.
A szem, a látás állapotának felmérését, a megfelelő szemüveg kiválasztását, és a szem lehetséges gyógyítási módjainak meghatározását két alapvető eljárás szolgálja. De van új módszer is – sokkal olcsóbb, sokkal egyszerűbb!

Az egyik alapvető eljárás a phoropteres, melynél a páciens egy szemüvegszekrénybe néz bele. Mivel ebben az eszközben több tucat szemüveglencse található, egy falon elhelyezett írást olvasva lehetőség nyílik arra, hogy különböző lencsekombinációkat variálva mindkét szemnek megfelelő változat kerüljön kiválasztásra.

A másik eljárás egy sokkal drágább és komplexebb berendezést használ a szem minőségének vagy gyengeségeinek meghatározására: ez a csupán néhány éve megjelent módszer a páciens közreműködése nélkül, egy lézer segítségével képes arra, hogy az elsődleges fénytörési hibákon – ezeket dioptriában fejezzük ki - túl, a másodlagos fénytörési hibákat is meghatározza. Az aberrométerrel a csekély fénytörési hibákat, a szemet a hibátlantól megkülönböztető olyan finom eltéréseket is lokalizálni lehet, melyek szemüveggel vagy kontaktlencsével nem, csak lézeres kezeléssel orvosolhatók.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) egyik laboratóriumában most egy sokkal gyorsabb, sokkal egyszerűbb és jóval olcsóbb módszert fejlesztettek ugyanezen információk megszerzéséhez. Ez leginkább a fejlődő országokban lehet hasznos, ahol komoly hiány van a megfelelő és egyben drága felszerelésekből.

Az újfajta vizsgálat a következőképpen zajlik: egy apró műanyag eszközt kell csatlakoztatni egy mobiltelefon képernyőjéhez, amit a páciens egyszerűen a szeme elé tart. Belenéz, és a telefon billentyűinek segítségével addig navigál, míg a kijelzőn látható minták (kettő) megfelelően nem illeszkednek egymásra. Ezt az önvizsgálatot a páciens mindkét szemére, a kijelzőn megjelenő különböző alakzatok segítségével többször is elvégzi. Az egész folyamat nagyjából két percig tart. Mindeközben egy szoftver kiértékeli a beérkező adatokat és rendelkezésre bocsátja a diagnózist.

A telefonon futtatandó szoftver mellett csupán egy műanyag eszközre van szükség a teszt elvégzéséhez, aminek ára a kutatók szerint jelenleg 1 és 2 dollár közé tehető, de nagymennyiségű gyártásnál ez az összeg pár centre csökkenhet.

A fejlesztők a nyár folyamán Boston utcáin, később a fejlődő országokban fogják tesztelni és népszerűsíteni találmányukat, melyet NETRA (Near-Eye Tool for Refractive Assessment) néven szabadalmaztattak.

A MIT kutatói Perfectsight (tökéletes látás) néven for-profit társaságot fognak alapítani a gyártásra, kezdetben Afrikát és Ázsiát célozzák majd termékükkel. Bíznak abban, hogy hamarosan egy saját, nagyfelbontású kijelzővel rendelkező, fejlettebb rendszert is sikerül kifejleszteniük, amivel például a szürkehályoghoz hasonló elváltozások is észlelhetők lesznek.

„Klinikai tesztekkel is szeretnénk bizonyítani találmányunk megbízhatóságát, bár egy előzetes 20 alanyos vizsgálat, melyet kamera lencsék segítségével végeztünk, már az aberrométeres eljárással is összevethető eredményeket produkált, ami igen figyelemreméltó eredmény” – nyilatkozta Mauel Oliveira, a MIT laboratóriumának professzora.

Forrás: www.theengineer.co.uk

Varga Balázs

Cikk értékelése: 
Szerző: Varga Balázs

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Kapcsolódó cikkek

Az újonnan azonosított hormon hatása olyan, mint a testedzésé, és a „rossz zsírból jó zsírt csinál”.
A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).
Láthatóvá teszi a vér áramlását a testben
Bostoni kutatók új kezelési eljárásának köszönhetően a testet akkor is el lehet látni oxigénnel, amikor a tüdő már nem működik.

Friss hírek

A közel kilencezer fotóból álló galériát a NASA a Flickr-en osztotta meg.