Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2015. 11. 17. - 23:17Anonymous

Kezdek hinni az elektromos autókban...csak drága lesz kialakítani, de megérné az olajfüggést csökkenteni.

2015. 10. 13. - 21:34Péter

A banánhéj nem bomlik le ;) vagyis nem egykönnyen, pl.: olyan mint a sózott pörkölt tökmag héjja az is a komposztból egyben kerül ki, mint  a banán..

Hány év alatt kompsztálódik az elektronika?

2015. 07. 12. - 15:26fsatya65

Tisztelt Tagok!

Nyomtatott elektronika - kimagasló teljesítmény

2010.07.12.
Gyorsaságot és energiatakarékosságot ötvöző nanocső áramkörök kerülhetnek a legújabb hajlékony kijelzőkbe

Szén nanocsövek és egy új szigetelőanyag alkalmazásával sikerült a kutatóknak az eddigi legjobb teljesítményű hajlékony elektronika nyomtatással történő előállítása. Az új anyagokból printelt integrált áramkörök a legegyszerűbb kijelzőktől a gyógyászati tapaszokig számos területen bevethetők lehetnek, sőt a hajlékony nanocső tömbök fénykibocsátó diódaként (OLED) a távközlés technológiájába is újítást hozhatnak.

„A nyomtatott elektronika skálázhatóságot, alacsony költséget, és rugalmasságot biztosít. A technika e szegmensében azonban eddig csak az alacsony teljesítményű szerves félvezetők alkalmazása volt elterjedt” – mondja Mark Hersam, az amerikai Northwestern Egyetem anyagkutató professzora. A szén nanocsövek jóval nagyobb teljesítmény elérését garantálják a flexibilis elektronika világában. Napjainkig azonban nem sikerült vállalható energiaigényű nyomtatott nanocső áramkört előállítani, ami kompromisszumot kívánt például a kijelzők vezérlőjében a képek frissítési dinamikája és az eszköz telepének élettartama között.
 
Több kutatóval, köztük a Minnesota Egyetem vegyész professzorával, Daniel Frisbievel együttműködve, Hersam megbirkózott a két legfontosabb kihívással, ami a nagyteljesítményű nanocső áramkörök nyomtatását eddig hátráltatta. Az egyik problémát az jelentette, hogy a kutatók nem tudták, hogyan kötegeljék a tisztán félvezetőkből álló nanocsöveket - a nyomtatott áramkörökben ugyanis a fémes nanocső apró rézdrótként viselkedik és rövidzárlatot okoz. Az új eszközök teljesítménynövekedése egy Hersam professzor által már korábban kifejlesztett technológiának köszönhető - az elektronikát félvezető csövek tiszta ötvözetéből nyomtatják. A tiszta nanocsövek magasabb kapcsolási sebességet eredményeznek.

nanocso_elektronika

Kihívást jelentett ugyanakkor, hogy a korábban előállított nyomtatott áramkörökben a nanocsöveket olyan szigetelő anyagokkal társították, melyek hatékonysága nem volt megfelelő. (Nehezen irányítható, ellenőrizhető ugyanis a nyomtatás teltsége, vastagsága, ami azonban jelentősen képes befolyásolni az eszköz minőségét.) Frisbie a nanocsöveket egy új nyomtatható szigetelő anyaggal párosította – egy zselével, mely a vastag nyomtatás során is képes kiváló elektromos teljesítményt biztosítani.

Frisbie és Hersam a tiszta nanocsövekből és a szigetelő zseléből rekord teljesítményű integrált áramköröket állított elő. Az ACS Nano szakfolyóiratban bemutatott hajlékony áramkörök 2,5 V feszültség mellett 2 KHz frekvencián működnek. A kutatócsoport egyszerű, 14 tranzisztoros áramkörök eddigi előállításáról számolt be. „Ezt követően pedig szeretnénk olyan komplexebb és több funkcióval rendelkező, akár 100 tranzisztoros áramköröket előállítani, melyek egyszerűbb érzékelők és kijelzők esetében is megállják a helyüket. A technológia a jelenlegi fejlettségi szintjén nem képes olyan magas feszültségen működni, ami például egy eBook-kal is kompatibilissé tenné, de egy OLED kijelzőhöz biztonsággal alkalmazható.”

Forrás: www.technologyreview.com

Varga Balázs

Cikk értékelése: 
Szerző: Varga Balázs

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Kapcsolódó cikkek

A mobil eszközök processzorai által sugárzott elektromágneses jeleket fel lehet használni az éppen futó titkosítási algoritmus lehallgatásához.
A házi WLAN hálózatok ritkán maradnak a négy fal között. Francia kutatók ennek orvoslására speciális papírból árnyékolót fejlesztettek ki.
Lebegő ventilátor processzorok hűtésére
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kérdés megválaszolásának megkönnyítése érdekében a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a jövőben a technika segítségére is számít.

Friss hírek

A Blue Brain Project és a Human Brain Project neuroinformatikusai a két kutatási programmal a budapesti World Science Forum külön szekció keretében foglalkozott.