Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Nyomtatott elektronika - kimagasló teljesítmény

2010.07.12.
Gyorsaságot és energiatakarékosságot ötvöző nanocső áramkörök kerülhetnek a legújabb hajlékony kijelzőkbe

Szén nanocsövek és egy új szigetelőanyag alkalmazásával sikerült a kutatóknak az eddigi legjobb teljesítményű hajlékony elektronika nyomtatással történő előállítása. Az új anyagokból printelt integrált áramkörök a legegyszerűbb kijelzőktől a gyógyászati tapaszokig számos területen bevethetők lehetnek, sőt a hajlékony nanocső tömbök fénykibocsátó diódaként (OLED) a távközlés technológiájába is újítást hozhatnak.

„A nyomtatott elektronika skálázhatóságot, alacsony költséget, és rugalmasságot biztosít. A technika e szegmensében azonban eddig csak az alacsony teljesítményű szerves félvezetők alkalmazása volt elterjedt” – mondja Mark Hersam, az amerikai Northwestern Egyetem anyagkutató professzora. A szén nanocsövek jóval nagyobb teljesítmény elérését garantálják a flexibilis elektronika világában. Napjainkig azonban nem sikerült vállalható energiaigényű nyomtatott nanocső áramkört előállítani, ami kompromisszumot kívánt például a kijelzők vezérlőjében a képek frissítési dinamikája és az eszköz telepének élettartama között.
 
Több kutatóval, köztük a Minnesota Egyetem vegyész professzorával, Daniel Frisbievel együttműködve, Hersam megbirkózott a két legfontosabb kihívással, ami a nagyteljesítményű nanocső áramkörök nyomtatását eddig hátráltatta. Az egyik problémát az jelentette, hogy a kutatók nem tudták, hogyan kötegeljék a tisztán félvezetőkből álló nanocsöveket - a nyomtatott áramkörökben ugyanis a fémes nanocső apró rézdrótként viselkedik és rövidzárlatot okoz. Az új eszközök teljesítménynövekedése egy Hersam professzor által már korábban kifejlesztett technológiának köszönhető - az elektronikát félvezető csövek tiszta ötvözetéből nyomtatják. A tiszta nanocsövek magasabb kapcsolási sebességet eredményeznek.

nanocso_elektronika

Kihívást jelentett ugyanakkor, hogy a korábban előállított nyomtatott áramkörökben a nanocsöveket olyan szigetelő anyagokkal társították, melyek hatékonysága nem volt megfelelő. (Nehezen irányítható, ellenőrizhető ugyanis a nyomtatás teltsége, vastagsága, ami azonban jelentősen képes befolyásolni az eszköz minőségét.) Frisbie a nanocsöveket egy új nyomtatható szigetelő anyaggal párosította – egy zselével, mely a vastag nyomtatás során is képes kiváló elektromos teljesítményt biztosítani.

Frisbie és Hersam a tiszta nanocsövekből és a szigetelő zseléből rekord teljesítményű integrált áramköröket állított elő. Az ACS Nano szakfolyóiratban bemutatott hajlékony áramkörök 2,5 V feszültség mellett 2 KHz frekvencián működnek. A kutatócsoport egyszerű, 14 tranzisztoros áramkörök eddigi előállításáról számolt be. „Ezt követően pedig szeretnénk olyan komplexebb és több funkcióval rendelkező, akár 100 tranzisztoros áramköröket előállítani, melyek egyszerűbb érzékelők és kijelzők esetében is megállják a helyüket. A technológia a jelenlegi fejlettségi szintjén nem képes olyan magas feszültségen működni, ami például egy eBook-kal is kompatibilissé tenné, de egy OLED kijelzőhöz biztonsággal alkalmazható.”

Forrás: www.technologyreview.com

Varga Balázs

Cikk értékelése: 
Szerző: Varga Balázs

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Új szuperszámítógépet állítanak üzembe Németországban, a SuperMUC nemcsak a legnagyobb teljesítményű berendezés lesz Európában, hanem az első a világon, amelynek hűtését vízzel oldják meg.
A Southampton Egyetem kutatói olyan képfelismerő szoftvert fejlesztettek, ami képes a fülükről azonosítani az embereket
Az Osram amerikai leányvállalata kifejlesztett egy új energiatakarékos izzót, amely végre a hagyományos technológiák fényerejével is felveszi a versenyt.
Az autóipari óriás GM egy olyan technika licencét vásárolta meg, amely megduplázhatja elektromos autói akkumulátor kapacitását.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?