Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2016. 12. 04. - 15:48Patriotnjr

Доброго времени суток товарищи[url=http://sfilm.by/]![/url]
Предлагаем Вашему вниманию высококачественные профессиональные плёнки.
Наша организация"ООО Защитные плёнки" работает 15 лет на рынке этой продукции в Беларуси.

2016. 12. 03. - 16:53steklodeljdg

Здравствуйте товарищи[url=http://www.steklodel.by]![/url]

2016. 12. 03. - 15:18steklodelzxl

Приветствую Вас дамы и господа[url=http://www.steklodel.by]![/url]

Nyomtatott elektronika - kimagasló teljesítmény

2010.07.12.
Gyorsaságot és energiatakarékosságot ötvöző nanocső áramkörök kerülhetnek a legújabb hajlékony kijelzőkbe

Szén nanocsövek és egy új szigetelőanyag alkalmazásával sikerült a kutatóknak az eddigi legjobb teljesítményű hajlékony elektronika nyomtatással történő előállítása. Az új anyagokból printelt integrált áramkörök a legegyszerűbb kijelzőktől a gyógyászati tapaszokig számos területen bevethetők lehetnek, sőt a hajlékony nanocső tömbök fénykibocsátó diódaként (OLED) a távközlés technológiájába is újítást hozhatnak.

„A nyomtatott elektronika skálázhatóságot, alacsony költséget, és rugalmasságot biztosít. A technika e szegmensében azonban eddig csak az alacsony teljesítményű szerves félvezetők alkalmazása volt elterjedt” – mondja Mark Hersam, az amerikai Northwestern Egyetem anyagkutató professzora. A szén nanocsövek jóval nagyobb teljesítmény elérését garantálják a flexibilis elektronika világában. Napjainkig azonban nem sikerült vállalható energiaigényű nyomtatott nanocső áramkört előállítani, ami kompromisszumot kívánt például a kijelzők vezérlőjében a képek frissítési dinamikája és az eszköz telepének élettartama között.
 
Több kutatóval, köztük a Minnesota Egyetem vegyész professzorával, Daniel Frisbievel együttműködve, Hersam megbirkózott a két legfontosabb kihívással, ami a nagyteljesítményű nanocső áramkörök nyomtatását eddig hátráltatta. Az egyik problémát az jelentette, hogy a kutatók nem tudták, hogyan kötegeljék a tisztán félvezetőkből álló nanocsöveket - a nyomtatott áramkörökben ugyanis a fémes nanocső apró rézdrótként viselkedik és rövidzárlatot okoz. Az új eszközök teljesítménynövekedése egy Hersam professzor által már korábban kifejlesztett technológiának köszönhető - az elektronikát félvezető csövek tiszta ötvözetéből nyomtatják. A tiszta nanocsövek magasabb kapcsolási sebességet eredményeznek.

nanocso_elektronika

Kihívást jelentett ugyanakkor, hogy a korábban előállított nyomtatott áramkörökben a nanocsöveket olyan szigetelő anyagokkal társították, melyek hatékonysága nem volt megfelelő. (Nehezen irányítható, ellenőrizhető ugyanis a nyomtatás teltsége, vastagsága, ami azonban jelentősen képes befolyásolni az eszköz minőségét.) Frisbie a nanocsöveket egy új nyomtatható szigetelő anyaggal párosította – egy zselével, mely a vastag nyomtatás során is képes kiváló elektromos teljesítményt biztosítani.

Frisbie és Hersam a tiszta nanocsövekből és a szigetelő zseléből rekord teljesítményű integrált áramköröket állított elő. Az ACS Nano szakfolyóiratban bemutatott hajlékony áramkörök 2,5 V feszültség mellett 2 KHz frekvencián működnek. A kutatócsoport egyszerű, 14 tranzisztoros áramkörök eddigi előállításáról számolt be. „Ezt követően pedig szeretnénk olyan komplexebb és több funkcióval rendelkező, akár 100 tranzisztoros áramköröket előállítani, melyek egyszerűbb érzékelők és kijelzők esetében is megállják a helyüket. A technológia a jelenlegi fejlettségi szintjén nem képes olyan magas feszültségen működni, ami például egy eBook-kal is kompatibilissé tenné, de egy OLED kijelzőhöz biztonsággal alkalmazható.”

Forrás: www.technologyreview.com

Varga Balázs

Cikk értékelése: 
Szerző: Varga Balázs

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Kapcsolódó cikkek

A szigetviták miatt, Kína korlátozza Japán elektronikai ipara számára létfontosságú ritkaföldfémek szállítását.
A Rullingnet vállalat terméke a legfiatalabb korosztályt hivatott bevezetni az informatika rejtelmeibe. Figyelem! Csak a technológia megszállottainak.
A pulzus felválthatja a számítógépes jelszavakat.
Az új kezdeményezés – a támadások kivédése helyett –&nbsp;hamis információkkal téríti el a hackereket.

Friss hírek

Megépülhet Budapest első felhőkarcolója