Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

W-sávú radar ipari felhasználásra

2013.04.02.
A milliméter hullámhosszon üzemelő cigarettásdoboznyi méretű berendezés a repülésbiztonság, logisztika, ipari szenzortechnika és orvostechnika számára is érdekes lehet.

A Fraunhofer Intézetek kutatói kifejlesztettek egy radart, amely hófelhők, por vagy köd ellenére pontos magasság- és talajtávolság adatokat képes szállítani. Az eszköz milliméteres hullámhosszon, a 75-110 gigahertzes frekvenciatartományban, az ún. W-sávban dolgozik és még korlátozott látási viszonyok között is képes kisméretű tárgyakat akár 3 km távolságból felismerni. Az optikai érzékelőkkel ellentétben a milliméteres hullámhosszúságú szenzor átvilágít minden dielektromos, azaz elektromosan gyengén- vagy nem vezető anyagot, pl. ruhát, műanyagot, papírt, fát vagy éppen hófelhőket és ködfoltokat.


A W-sávú radar egy dielektromos lencsékkel ellátott, szélessávú, három csatornás antennával rendelkezik (Kép: Fh. IAF)

Ezekkel a tulajdonságok a W-sávú radar sokféle alkalmazási terület érdeklődését is felkeltette. Csak néhány példa: közlekedési ellenőrzés, repülésbiztonság, orvostechnika, konténerkikötők és gyártási folyamatok felügyelete. „Mindenütt, ahol más érzékelő technológiák a magas hőmérséklet vagy a korlátozott látási viszonyok miatt csődöt mondanak, a W-sávú radart be lehet vetni. Így alkalmas például lisztsilók töltési szint mérésére, ahol a betöltésekor erős porképződés jön létre” – magyarázta Axel Hülsmann, a Fraunhofer-IAF mérnöke. Az eszköz egy további előnye: a röntgenszkennerekkel ellentétben rövidhullámú sugarakkal dolgozik a millimétertartományban, így az adóteljesítmény mindössze 10 milliwatt. Összehasonlításképpen a mobiltelefonok 1000 milliwatt körüli értékkel rendelkeznek.

Az eddigi W-sávú radarok kerámia technológiát használtak, drágák és nagyok voltak, kb. 4-5 kilogrammot nyomtak. Az alkalmazási lehetőségek korlátozottak voltak és elsősorban a katonai területre koncentrálódtak. A Fraunhofer kutatók fejlesztése ezzel szemben moduláris felépítésű, olcsó, energiahatékony és univerzálisan bevethető.

A kb. hárommilliméteres, viszonylag rövid hullámhossz teszi a W-sávú radart olyan kompakttá. A gallium-arzenid félvezető technikára épülő rendszer nem nagyobb, mint egy cigarettás doboz. A digitális jelfeldolgozó mellett egy nagyfrekvenciás modult, valamint egy dielektromos lencsékkel rendelkező adó-vevő antennát tartalmaz. „Mivel egy dielektromos antennát használunk, a nyílásszög szabadon választható. Tehát nagy területeket tudunk érzékelni a közeli tartományban, vagy kicsi, távol lévő tárgyakat” – mondta Hülsmann. Így minden további nélkül lehetséges egy több száz méter hosszú kerítés felügyelete, pl. a hamburgi konténerkikötőnél. „A biztonsági kamerák sűrű ködben, amely az Elba mellett gyakran előfordul, már nem hoznak elég nagyfelbontású képeket. Ezért rossz időben kutyás járőrök teljesítenek szolgálatot” – mondta a kutató.

De hogyan működik a milliméter hullámhosszúságú érzékelő? „A radarunk kibocsát egy jelet, amely a megfigyelt tárgyakról visszaverődik. A kibocsátott és bejövő jeleket numerikus algoritmusok segítségével összehasonlítjuk. Ezen összehasonlítás alapján ki lehet számolni a tárgy távolságát, nagyságát, vastagságát és sebességét. Ha nem mozog, akkor a jel sem változik” – magyarázta Hülsmann.

A kutatók a W-sávú radar prototípusát először április 8 és 12 között a Hannover Messe kiállításon mutatják be. Két gőzölgő vízoszlop példáján demonstrálják a szintmérés működését: mialatt egy optikai érzékelőt a gőz becsap és csak a ködrétegig mér, a radar áthatol a párán és megbízhatóan számítja ki az aktuális vízszintet. A kutatók azt ígérik, hogy a rendszer két éven belül piacérett lesz.

Forrás: www.pro-physik.de

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A számítástechnika nem csak egyre olcsóbbá, hanem egyre energiatakarékosabbá is válik. Ez egy érzékelőkkel és „nanoadattal” teletűzdelt világot jelent.
Bemutatták az első, kizárólag fénnyel üzemelő kamerahálózatot
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kérdés megválaszolásának megkönnyítése érdekében a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a jövőben a technika segítségére is számít.
Az ultraérzékeny eszköz azonnal felismeri a veszélyes anyagokat

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?