Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

W-sávú radar ipari felhasználásra

2013.04.02.
A milliméter hullámhosszon üzemelő cigarettásdoboznyi méretű berendezés a repülésbiztonság, logisztika, ipari szenzortechnika és orvostechnika számára is érdekes lehet.

A Fraunhofer Intézetek kutatói kifejlesztettek egy radart, amely hófelhők, por vagy köd ellenére pontos magasság- és talajtávolság adatokat képes szállítani. Az eszköz milliméteres hullámhosszon, a 75-110 gigahertzes frekvenciatartományban, az ún. W-sávban dolgozik és még korlátozott látási viszonyok között is képes kisméretű tárgyakat akár 3 km távolságból felismerni. Az optikai érzékelőkkel ellentétben a milliméteres hullámhosszúságú szenzor átvilágít minden dielektromos, azaz elektromosan gyengén- vagy nem vezető anyagot, pl. ruhát, műanyagot, papírt, fát vagy éppen hófelhőket és ködfoltokat.


A W-sávú radar egy dielektromos lencsékkel ellátott, szélessávú, három csatornás antennával rendelkezik (Kép: Fh. IAF)

Ezekkel a tulajdonságok a W-sávú radar sokféle alkalmazási terület érdeklődését is felkeltette. Csak néhány példa: közlekedési ellenőrzés, repülésbiztonság, orvostechnika, konténerkikötők és gyártási folyamatok felügyelete. „Mindenütt, ahol más érzékelő technológiák a magas hőmérséklet vagy a korlátozott látási viszonyok miatt csődöt mondanak, a W-sávú radart be lehet vetni. Így alkalmas például lisztsilók töltési szint mérésére, ahol a betöltésekor erős porképződés jön létre” – magyarázta Axel Hülsmann, a Fraunhofer-IAF mérnöke. Az eszköz egy további előnye: a röntgenszkennerekkel ellentétben rövidhullámú sugarakkal dolgozik a millimétertartományban, így az adóteljesítmény mindössze 10 milliwatt. Összehasonlításképpen a mobiltelefonok 1000 milliwatt körüli értékkel rendelkeznek.

Az eddigi W-sávú radarok kerámia technológiát használtak, drágák és nagyok voltak, kb. 4-5 kilogrammot nyomtak. Az alkalmazási lehetőségek korlátozottak voltak és elsősorban a katonai területre koncentrálódtak. A Fraunhofer kutatók fejlesztése ezzel szemben moduláris felépítésű, olcsó, energiahatékony és univerzálisan bevethető.

A kb. hárommilliméteres, viszonylag rövid hullámhossz teszi a W-sávú radart olyan kompakttá. A gallium-arzenid félvezető technikára épülő rendszer nem nagyobb, mint egy cigarettás doboz. A digitális jelfeldolgozó mellett egy nagyfrekvenciás modult, valamint egy dielektromos lencsékkel rendelkező adó-vevő antennát tartalmaz. „Mivel egy dielektromos antennát használunk, a nyílásszög szabadon választható. Tehát nagy területeket tudunk érzékelni a közeli tartományban, vagy kicsi, távol lévő tárgyakat” – mondta Hülsmann. Így minden további nélkül lehetséges egy több száz méter hosszú kerítés felügyelete, pl. a hamburgi konténerkikötőnél. „A biztonsági kamerák sűrű ködben, amely az Elba mellett gyakran előfordul, már nem hoznak elég nagyfelbontású képeket. Ezért rossz időben kutyás járőrök teljesítenek szolgálatot” – mondta a kutató.

De hogyan működik a milliméter hullámhosszúságú érzékelő? „A radarunk kibocsát egy jelet, amely a megfigyelt tárgyakról visszaverődik. A kibocsátott és bejövő jeleket numerikus algoritmusok segítségével összehasonlítjuk. Ezen összehasonlítás alapján ki lehet számolni a tárgy távolságát, nagyságát, vastagságát és sebességét. Ha nem mozog, akkor a jel sem változik” – magyarázta Hülsmann.

A kutatók a W-sávú radar prototípusát először április 8 és 12 között a Hannover Messe kiállításon mutatják be. Két gőzölgő vízoszlop példáján demonstrálják a szintmérés működését: mialatt egy optikai érzékelőt a gőz becsap és csak a ködrétegig mér, a radar áthatol a párán és megbízhatóan számítja ki az aktuális vízszintet. A kutatók azt ígérik, hogy a rendszer két éven belül piacérett lesz.

Forrás: www.pro-physik.de

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kérdés megválaszolásának megkönnyítése érdekében a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a jövőben a technika segítségére is számít.
Az ultraérzékeny eszköz azonnal felismeri a veszélyes anyagokat
Fotodiódák rögzítik a tekintet irányát, és annak megfelelően lapoz előre vagy hátra&nbsp;
Egy német kutatók által fejlesztett apró projektor prototípus tiszta és éles képet jelenít meg és vesz fel még napsütésben is

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?