Az üveggyapot számos pozitívuma

A hőszigeteléskor az egyik legfontosabb lépés a megfelelő anyag megtalálása. Manapság az egyik legkedveltebbnek az üveggyapot bizonyul, aminek érthető módon rengeteg oka van. Először is ugye remek hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, másrészt pedig igazán jutányos az ára. Egy olyan ásványgyapotról van szó, amit a 30-as években fedeztek fel.

Az előállításához manapság már újrahasznosított anyagokat is alkalmaznak a szakemberek, de ezen kívül még szükséges a mészkő és a kvarchomok is. Tudni kell továbbá, hogy az üveggyapot készítésekor a különböző alapanyagokat 1300 Celsius-fokon felolvasztják, és így jönnek létre a minimum 4 és maximum 6 mikrométer átmérővel rendelkező ásványi szálak.

Ezeknek a felületét egy bizonyos kötőanyaggal vonják be. Legtöbbször a fenol-formaldehid gyantát alkalmazzák, hiszen ez garantálni tudja az üvegszálak összeragadását, ami ugye a hőszigetelés szempontjából nagyon fontos.

Alkalmazási területtől függően, eltérő sűrűségűek és szerkezetűek lehetnek ezek a szálhalmazok. Az üveggyapot mechanikai tulajdonságait leginkább a hozzáadott kötőanyag szabja meg. Az egymáshoz tapadt üvegszálakat 200 Celsius-fokra forrósítják fel, amit követően az egészet laposra préselik. Mindez garantálja azt a stabilitást, ami a hőszigetelés területén igazán lényeges.

Egyáltalán nem csoda, hogy az üveggyapot  annyira népszerű hazánkban, hiszen egy rendkívül sokoldalú, nagyon praktikus anyagról van szó. Leginkább azonban tető, plafon, homlokzat és belső szigetelés során jut főszerephez. Tetőszigetelés során a szarufák közé szokták behelyezni. Itt még tudni kell, hogy a nagyon alacsony súlyának köszönhetően kevésbé erős tetőszerkezetek esetén is használható.

Itt megvásárolható a speciális ásványgyapot

A szakemberek azért választják oly szívesen ezt az alapanyagot, mert azzal egyszerű dolgozni. Itt érdemes továbbá tudni, hogy egy sima késsel is vágható és méretre szabható, ezért erőfeszítés nélkül alakítgatható, hogy passzoljon a követelményekhez. Az sem elhanyagolható tény, hogy a beépítés során rendkívül kevés hulladék termelődik.

Mivel egy ragadós, a bőrhöz érve viszketést okozó matériáról van szó, ezért nem szabad megfeledkezni a megfelelő védőfelszerelésről. Mindig érdemes kesztyűvel, szájmaszkkal és védőszemüveggel nekilátni a munkának. A hőszigetelő anyag a légzési rendszert és a szemet is irritálhatja, ezért az utóbbi tartozékról sem szabad megfeledkezni. Sajnos a védőeszközök nélkül gyorsan jelentkezhet a köhögés, szemviszketés, torokfájás és rekedtség is.