Inverteres Klíma fűtésre

Klímavásárláskor a legtöbben már úgy választunk, rendelünk készüléket, hogy ne csak a forró nyári napokon, hanem a hűvös őszi-téli napokon is megoldást jelentsen. A megfelelő inverteres klíma fűtésre remekül használható és még pénztárcabarát is.

Sokak fejében az él, hogy az inverteres klíma fűtésre lett kitalálva. Pedig az inverternek semmi köze a klíma fűtési képességéhez. Az inverter a kompresszor áramfelvételét szabályozza, ezzel téve energiatakarékosabbá a klíma működését. Még él az az elképzelés, hogy klíma üzemeltetése eleve drága mulatság és jelentős áramszámla növekedéssel jár. Ez a teória már évekkel ezelőtt megdőlt a klímagyártás korszerűsödésével. Az energiafelhasználás további csökkentését segíti elő az inverter beépítése a klímába. A mai világban szinte elengedhetetlen, hogy mindenből a leggazdaságosabb megoldást válasszuk.

Tehát alapvetően az inverteres klíma nem fűtő klíma, de sokat segíthet, hogy a fűtésre is használható klíma takarékosan működjön. A klímákban található egy hőszivattyú.  A hőszivattyús klímák úgy fűtenek, hogy a külső levegőt hűtik és az így keletkezett hőt a szobába befelé vezetik. Ez a folyamat -10-15 fokig kiválóan működik, bár már találhatunk a piacon olyan berendezéseket is, amelyek -20 fokig is képesek dolgozni. Egy hősugárzó 1 kwh áramot arra használ fel, hogy 1 kwh fűtésenergiát állítson elő. A hőszivattyús klímák 1 kwh áram felhasználásával 3-5 kwh hőenergiát állítanak elő. Tehát a fűtés klímával sokkal jobban megéri anyagilag, mint egy egyszerű hősugárzó. Ennek köszönhetően az áramszámlán jelentősen spórolhatunk.

Az inverter úgy támogatja még ezt a folyamatot, hogy a beállított hőmérséklet elérése után szabályozza az áramfelvételt, így takarékosabban tudjuk tartani a szoba hőmérsékletét. Így már sejthető, hogy nem érdemes belenyúlni a beállított hőmérsékletű klíma működésébe. Az inverteres klímát beállítjuk egy adott hőmérsékletre és kikapcsolásig Nekünk már nem kell hozzá nyúlnunk. Sőt, a legtöbb típusnál már van időzítő is, így beállíthatjuk 2, 3 vagy akár 6 órát menjen a légkondink.

Ha szeretne még tájékozódni a témáról, olvassa el kapcsolódó bejegyzéseinket!