Mi különbözteti meg a fehér rumot a sötéttől?

A könnyű és édes ízű ital ideális választás számos klasszikus koktélhoz, mint amilyen a Mojito vagy a Pina Colada is. Ez nem jelenti azt, hogy a fehér rum önmagában nem fogyasztható. Sok jó minőségű fajtája létezik, amelyek kellemes karakterükkel meglepik a fogyasztót. Az ezüst vagy könnyű néven is ismert fehér rumot általában 1, de akár több évig is rozsdamentes acéltartályokban vagy tölgyfahordókban érlelik, amelyek világos, átlátszó színt kölcsönöznek neki.

A sötéthez hasonlóan, ezt a fajtát is cukornádléből vagy melaszból készítik. A sötét rum természetesen a színében különbözik a fehér rumtól, de nem csupán ennyiben. Amikor az italt először lepárolják, még tiszta folyadék. Ahhoz, hogy eladásra kész legyen, az anyagot többször átszűrik, amíg megszabadul a szennyeződésektől. Így készül a fehér rum, ami általában rövidebb ideig érik, mint a sötét társa és édesebb, finomabb ízű.

A sötét rumok ugyanígy tiszta italként indulnak, de ahelyett, hogy ezt a folyamatot követően azonnal szűrnék és palackoznák, először érlelődnek. Ez gyakran szenesített tölgyfahordóban történik és idővel sötétebbé és markánsabb ízűvé válnak. A színárnyalat attól függ, hogy mennyi ideig érlelték a rumot. Az aranyszínű rumokat általában nem érlelik túl sokáig, míg a sötétebbek esetében a készítők több időt töltenek az érleléssel.

Sötétebb árnyalat akkor is létrejöhet, ha melaszt vagy pörkölt karamellt adnak hozzá az ízesítéshez. Egyáltalán nem számít, hogy Ön a sötét vagy a fehér rum rajongója, mivel a webshopunkban mindkét fajta közkedvelt képviselőit megtalálhatja a legnagyobb márkák nevével fémjelezve.